Ajankohtaista

Ilmastokestävä kasvisruoka -kampanjan nettisivut ja reseptipankki julkaistu ruotsiksi ja englanniksi!

Ilmastokestävä kasvisruoka -kampanjan reseptit ovat nyt saatavilla myös ruotsiksi ja englanniksi! Myös tärkeimmät osat nettisivujen teksteistä on käännetty. Tämä helpottaa reseptien käyttöä mm. ruotsin- ja englanninkielisissä kouluissa ja työpaikoilla sekä tietenkin kansainvälisesti.

Nettisivujen kielen voi vaihtaa ylävalikon oikesta laidasta (tietokoneella) tai ”hampurilaisvalikon” alalaidasta (mobiililaitteella).


Ilmastokestävä kasvisruoka -kampanjan kysely ruokapalveluille – vastaa 31.5. mennessä ja vaikuta tulevien reseptien sisältöön!

Ilmastokestävä kasvisruoka -kampanja kehittää toimintaansa. Olemme julkaisseet ruokapalveluille suunnatun kyselyn, jolla selvitetään mm. millaisia uusia kasvisruokareseptejä ruokapalvelut kaipaavat sekä millaista muuta tukea ruokapalvelut toivoisivat kampanjalta. Kyselyn tuloksia käytetään uusien ilmaisten reseptien kehitystyössä sekä muussa kampanjan suunnittelussa. Nyt ruokapalveluilla on siis mainio mahdollisuus päästä vaikuttamaan reseptien ja muun toimintamme sisältöön! Tämä kysely on tarkoitettu ruokapalvelujen edustajille/henkilökunnalle, ei asiakkaille.

Vastaa kyselyyn tästä linkistä 31.5. mennessä


Ilmastokestävä kasvisruoka -kampanja jatkaa tärkeää työtään! 

Ilmastokestävä kasvisruoka -kampanja on tehnyt työtä yhdessä ruokapalveluiden kanssa, jotta ilmastokestävien valintojen mahdollisuudet lisääntyvät. Ruokapalveluissa tarjottu lounasvalikoima määrittää muun muassa kouluissa ja monilla työpaikoilla sen, kuinka helppoa on tehdä arkisia ruokavalintoja ilmastokestävästi. Viimeaikaisessa uutisoinnissakin on nostettu esiin, että ruokavalinnat ovat yksi kuluttajien suurimpia tapoja tehdä henkilökohtaisia päästövähennyksiä. Isoimpiin päästövähennyksiin päästään kasvisruokavalintojen avulla.

Ruokapalvelut tarvitsevat tukea ruokakulttuurisen muutoksen toteuttamiseen. Ilmastokestävä kasvisruoka -kampanja jatkaa tätä työtä uusin voimin! Alun perin Ilmastokestävyys keittiössä – ruokakulttuurin murroksen arkiset mahdollisuudet -hankkeessa perustettu kampanja jatkuu nyt Vegaanihaasteen ja Maan ystävien yhteiskampanjanana. 

Vegaanihaaste edistää ruokakulttuurin muutosta ilmastokestävämpään suuntaan kannustamalla ihmisiä kokeilemaan vegaanista ruokavaliota kuukauden ajan. Haasteeseen osallistuvia tuetaan tässä kokonaisvaltaisesti muun muassa uutiskirjeillä, reseptejä jakamalla ja tarjoamalla tuutorointia. Aiempina vuosina Vegaanihaaste ja Ilmastokestävä kasvisruoka -kampanja ovat yhdessä haastaneet myös ruokapalveluja tarjoamaan kuukauden ajan enemmän vegaanista ruokaa. Yhteiskunnallisena ympäristöjärjestönä tunnettu Maan ystävät on pitkään tuonut toiminnassaan esiin tarvetta ruokajärjestelmälliselle muutokselle kohti kasvispainoitteisuutta ja Ilmastokestävä kasvisruoka -kampanja pyrkii tekemään tätä työtä ennen kaikkea ruokapalveluiden parissa. 

Ilmastokestävä kasvisruoka -kampanja näkyy tammikuun Vegaanihaasteessa Ilmastokestävä kasvisruoka -kampanja näkyy muun muassa haasteeseen osallistuville lähetettävissä uutiskirjeissä ja sosiaalisessa mediassa. Kannustamme Vegaanihaasteeseen osallistuvia haastamaan omat ruokapalvelunsa tarjoamaan yhä enemmän ilmastokestäviä ja vegaanisia vaihtoehtoja. Helmikuussa järjestämme Helsingissä uusien illan, johon ovat tervetulleita kaikki kampanjan toiminnasta kiinnostuneet! Tiedotamme tapahtumasta tarkemmin alkuvuodesta, joten pysy kuulolla!

Ilmastokestävyys keittiössä -hankkeen aikana kehitettiin 30 ilmastokestävää ja vegaanista ruokapalveluille soveltuvaa reseptiä, jotka julkaistiin syksyllä 2019 osana Ilmastokestävä kasvisruoka -kampanjaa. Hankkeen aikana Ilmastokestävä kasvisruoka -kampanja muun muassa järjesti useita tapahtumia, teki yhteistyötä laaja-alaisesti akateemisten tahojen ja ruokapalvelualan toimijoiden kanssa sekä julkaisi reseptiikan kehityksen vaiheita ja hankkeessa tehtyä kampanjointia kokoavan raportin. Ilmastokestävyys keittiössä -hanke toteutettiin Helsingin yliopistossa vuosina 2018–2022. Ilman Ilmastokestävyys keittiössä -hanketta sekä sen rahoittanutta Koneen Säätiötä ei kampanja voisi niin hyvistä lähtökohdista ponnistaa jatkamaan tätä tärkeää työtä! 


Menneet tapahtumat

Ilmastokestävä kasvisruoka -kampanjan uusien ilta etänä

Tapahtuma järjestettiin torstaina 9.3. klo 18:30-20:00 videoyhteydellä Zoomin välityksellä. Uusien illassa esiteltiin kampanjan teemoja ja tapoja tulla mukaan toimintaan.

Ilmastokestävä kasvisruoka -kampanjan uusien ilta

Tapahtuma järjestettiin keskiviikkona 15.2.2023 klo 17-19:15 Helsingissä Ulrika-järjestötilassa.

Uusien illassa esiteltiin kampanjan teemoja ja tapoja tulla mukaan toimintaan. Tarjolla oli myös kampanjan reseptillä valmistettua ruokaa.

Ilmastokestävyys ruokapalveluissa – kasvisruokailun edistämisen keinot

Tapahtuma järjestetiin tiistaina 12.11.2019 klo 14:00 – 17:00 Helsingin kaupungintalolla.

Tapahtuman esityksissä pohdittiin tutkimuksen ja ruokapalveluiden näkökulmista, millaisin keinoin ruokapalveluiden ilmastovaikutuksia voitaisiin vähentää sekä millaisia haasteita ja mahdollisuuksia tähän liittyy. Tapahtumassa myös esiteltiin ruokapalveluille suunnattu reseptipankki, joka sisältää 30 ilmastokestävää ja vegaanista pääruokareseptiä. Reseptit on suunniteltu osana Ilmastokestävä kasvisruoka -kampanjaa. Lisäksi tapahtumassa oli esillä myös muita ajankohtaisia hankkeita, joiden tavoitteena on ruokapalveluiden hiilipäästöjen vähentäminen.

Tapahtumasta on julkaistu tallenteet Ilmastokestävä kasvisruoka -kampanjan Facebook-sivulla.

Tapahtuman esitykset

Tapahtuman paneelikeskustelu