• Koti
  • Säännöt reseptien muokkaamiseen ja viestintäohjeet

Säännöt reseptien muokkaamiseen ja viestintäohjeet

Säännöt reseptien muokkaamiseen

Ilmastokestävä kasvisruoka -kampanja rohkaisee reseptejä käyttöön ottaneita ruokapalveluita kertomaan asiakkailleen tarjoavansa ilmastokestävää kasvisruokaa. Kampanjan julkaisemista resepteistä on laskettu annoskohtainen hiilijalanjälki pääruoan osalta. Tarkasteltaessa resepteillä valmistettuja ruokia osana ateriakokonaisuutta, ne täyttävät myös ravitsemussuositukset.

Hiilijalanjälkilaskelmat perustuvat raaka-ainekohtaiseen arvioon keskimääräisistä hiilidioksidiekvivalenttipäästöistä (CO2-ekv.). Laskelmissa on huomioitu raaka-aineen tuotanto, jalostus, pakkaus ja kuljetus, mutta laskelmiin ei ole sisällytetty energian käyttöä ravintolassa eikä ruokahävikkiä [1]. Raaka-aineiden tuotannon vaikutus annoskohtaiseen hiilijalanjälkeen on merkittävä. Kampanja toivoo, että ruokapalvelut ensisijaisesti noudattaisivat reseptejä, sillä reseptimuutoksilla on vaikutusta hiilijalanjälkilaskelmiin ja ruokien ravitsemuksellisen täysipainoisuuden toteutumiseen.

Ruokapalvelut voivat viestiä asiakkailleen tarjoavansa ilmastokestävää kasvisruokaa, vaikka olisivatkin muokanneet reseptejä esimerkiksi omaan tuotantotapaan tai muihin toimipisteen käytäntöihin soveltuviksi, kunhan seuraavia sääntöjä noudatetaan:

  • Resepteissä käytetään vain kasviperäisiä raaka-aineita. Muokkaamisesta huolimatta resepteillä tarjottujen ruokien on oltava vegaanisia.
  • Raaka-aineita voi tarvittaessa vaihtaa seuraavan raaka-aineluokituksen mukaisesti siten, että raaka-aineita voi vaihtaa toiseen samankaltaiseen tuotteeseen, joka on samassa luokassa:
    • Viljavalmisteet
    • Juurekset ja kaalit
    • Palkokasvit ja muut kasviproteiinit
    • Kasvijuomat ja muut resepteissä olevat nestemäiset soija- ja kauratuotteet
    • Kasviöljyt
    • Kuivahedelmät
    • Marjat
    • Siemenet
    • Mausteet
      HUOM! Niitä raaka-aineita, jotka eivät lukeudu mihinkään yllä olevista luokista, ei voi vaihtaa.
  • Reseptien nesteen määrä ei saa vähentyä.

Ennen muutosten tekemistä kampanja suosittelee lukemaan nettisivujen välilehdet ”Ilmasto ja ruoka” ja ”Vegaaninen ruoka” sekä hiilijalanjäljen laskijan blogitekstin reseptien ilmastokestävyyden perusteista ja niihin vaikuttavista tekijöistä.

Lähteet

1. Komulainen, M., 2019. ”Ilmastokestävä kasvisruoka -kampanjan reseptipankki julkaistaan lokakuussa – miten reseptien hiilijalanjäljet on laskettu?” -blogiteksti. Ilmastokestävyys keittiössä – ruokakulttuurin murroksen arkiset mahdollisuudet –hankkeen blogi. Helsingin yliopisto. Julkaistu 30.9.2019.

Viestintäohjeet

Ruokapalvelut, jotka noudattavat Ilmastokestävä kasvisruoka -reseptejä tai muokkaavat reseptejä vain yllä olevien ohjeiden mukaisesti, voivat kertoa asiakkailleen tarjoavansa ilmastokestävää kasvisruokaa. Esimerkiksi ruokalistoissa ja linjastolle sijoittuvissa teksteissä ruokapalvelut voivat käyttää tekstiä ”Ilmastokestävä kasvisruoka”. Myös logoa voi käyttää ilmastokestävän kasvisruoan merkitsemiseen esimerkiksi ruokalistoilla ja linjastoilla. Sähköisen logotiedoston voi tilata kampanjan sähköpostista (info@ilmastoruoka.fi).

Nettisivuilla julkaistuja reseptien annoskohtaisia hiilijalanjälkiä saa hyödyntää viestinnässä, mutta huomioittehan, että mikäli muutatte reseptin annoskokoa, sillä on vaikutus hiilijalanjälkeen. Tästä johtuen ruokapalvelut voivat kertovat asiakasviestinnässään kampanjan julkaiseman annoskohtaisen hiilijalanjäljen vain, jos annoskoko pysyy alkuperäisenä.

Ruokapalvelut voivat tilata Ilmastokestävä kasvisruoka -kampanjalta asiakasviestintämateriaaleja. Julisteilla, tarroilla ja pöytäkolmioilla ruokapalvelut voivat kertoa näyttävästi asiakkailleen mahdollisuudesta valita lounaaksi ilmastokestävää kasvisruokaa.

Katso tarkemmat tiedot kampanjamateriaaleista ja tilausohjeet täältä.