• Koti
  • Ilmastokestävä kasvisruoka -kampanja jatkaa tärkeää työtään! 

Ilmastokestävä kasvisruoka -kampanja jatkaa tärkeää työtään! 

Ilmastokestävä kasvisruoka -kampanja on tehnyt työtä yhdessä ruokapalveluiden kanssa, jotta ilmastokestävien valintojen mahdollisuudet lisääntyvät. Ruokapalveluissa tarjottu lounasvalikoima määrittää muun muassa kouluissa ja monilla työpaikoilla sen, kuinka helppoa on tehdä arkisia ruokavalintoja ilmastokestävästi. Viimeaikaisessa uutisoinnissakin on nostettu esiin, että ruokavalinnat ovat yksi kuluttajien suurimpia tapoja tehdä henkilökohtaisia päästövähennyksiä. Isoimpiin päästövähennyksiin päästään kasvisruokavalintojen avulla.

Ruokapalvelut tarvitsevat tukea ruokakulttuurisen muutoksen toteuttamiseen. Ilmastokestävä kasvisruoka -kampanja jatkaa tätä työtä uusin voimin! Alun perin Ilmastokestävyys keittiössä – ruokakulttuurin murroksen arkiset mahdollisuudet -hankkeessa perustettu kampanja jatkuu nyt Vegaanihaasteen ja Maan ystävien yhteiskampanjanana. 

Vegaanihaaste edistää ruokakulttuurin muutosta ilmastokestävämpään suuntaan kannustamalla ihmisiä kokeilemaan vegaanista ruokavaliota kuukauden ajan. Haasteeseen osallistuvia tuetaan tässä kokonaisvaltaisesti muun muassa uutiskirjeillä, reseptejä jakamalla ja tarjoamalla tuutorointia. Aiempina vuosina Vegaanihaaste ja Ilmastokestävä kasvisruoka -kampanja ovat yhdessä haastaneet myös ruokapalveluja tarjoamaan kuukauden ajan enemmän vegaanista ruokaa. Yhteiskunnallisena ympäristöjärjestönä tunnettu Maan ystävät on pitkään tuonut toiminnassaan esiin tarvetta ruokajärjestelmälliselle muutokselle kohti kasvispainoitteisuutta ja Ilmastokestävä kasvisruoka -kampanja pyrkii tekemään tätä työtä ennen kaikkea ruokapalveluiden parissa. 

Ilmastokestävä kasvisruoka -kampanja näkyy tammikuun Vegaanihaasteessa Ilmastokestävä kasvisruoka -kampanja näkyy muun muassa haasteeseen osallistuville lähetettävissä uutiskirjeissä ja sosiaalisessa mediassa. Kannustamme Vegaanihaasteeseen osallistuvia haastamaan omat ruokapalvelunsa tarjoamaan yhä enemmän ilmastokestäviä ja vegaanisia vaihtoehtoja. Helmikuussa järjestämme Helsingissä uusien illan, johon ovat tervetulleita kaikki kampanjan toiminnasta kiinnostuneet! Tiedotamme tapahtumasta tarkemmin alkuvuodesta, joten pysy kuulolla!

Ilmastokestävyys keittiössä -hankkeen aikana kehitettiin 30 ilmastokestävää ja vegaanista ruokapalveluille soveltuvaa reseptiä, jotka julkaistiin syksyllä 2019 osana Ilmastokestävä kasvisruoka -kampanjaa. Hankkeen aikana Ilmastokestävä kasvisruoka -kampanja muun muassa järjesti useita tapahtumia, teki yhteistyötä laaja-alaisesti akateemisten tahojen ja ruokapalvelualan toimijoiden kanssa sekä julkaisi reseptiikan kehityksen vaiheita ja hankkeessa tehtyä kampanjointia kokoavan raportin. Ilmastokestävyys keittiössä -hanke toteutettiin Helsingin yliopistossa vuosina 2018–2022. Ilman Ilmastokestävyys keittiössä -hanketta sekä sen rahoittanutta Koneen Säätiötä ei kampanja voisi niin hyvistä lähtökohdista ponnistaa jatkamaan tätä tärkeää työtä!