Ingredienser
-
Bönlimpa
-
100 g Löktärningar
-
20 g Vitlökskross
-
25 g Rypsolja
-
1000 g Kidneybönorkonserverade
-
500 g Svarta bönorkonserverade
-
100 g Havregryn
-
100 g Skorpsmulor
-
150 g Solrosfrön
-
100 g Tomatpuré
-
2 g Paprikapulver
-
2 g Spiskummin
-
1 g Malen koriander
-
6 g Krossad svartpeppar
-
20 g Lökpulver
-
50 g BBQ-sås
-
Glasering
-
25 g Sojasås
-
1.25 dl Vatten
-
480 g Ketchup
-
100 g Farinsocker
-
100 g Vitvinsvinäger
-
4 g Rökpaprikapulver
-
Kall rökpaprikasås
-
1200 g Osockrad sojayogurt
-
700 g Vegansk majonnäs
-
100 g Sweet chili-sås
-
5 g Rökpaprikapulver
-
5 g Krossad svartpeppar
-
8 g Joderat salt
Tillredning
Portionsstorlek: 140 gram
Totalmängd med receptet för 20 portioner: 2,8 kg
Vegansk
Allergener: gluten, soja
Märkningar: VEG, M, SO, VS
OBS! De angivna näringsvärdena gäller endast för bönlimpan. Näringsvärdena för rökpaprikasåsen finns här.
Klimatavtrycket för en portion (bönlimpa 140 g, rökpaprikasås 100 g och potatismos 240 g): 0,6 kg CO2-ekv.
Koldioxidekvivalent (CO2-ekv) är den sammanräknade klimatuppvärmande inverkan av olika klimatgaser under 100 års tid.
Tillredning
Skölj bönorna och låt dem rinna av. Blanda alla ingredienserna till bönlimpan i en mixer. Forma en limpa av massan med fuktade händer. Stek i ugn i 165oC i 20 minuter.
Häll sojasås, vatten, ketchup, farinsocker, vitvinsvinäger och rökpaprikapulver i en kastrull och koka upp. Häll glaseringen över bönlimpan. Grädda ytterligare i 10 minuter i 165oC.
Vid serveringen kan man också skära upp bönlimpan i portionsbitar.
Blanda ihop alla ingredienserna till rökpaprikasåsen.
OBS! Receptet lämpar sig också för tillredning med kalltillredningsmetoden, i detta fall blandas ingredienserna till glaseringen ihop utan uppvärmning.