Ingredienser
-
Bönlimpa
-
100 g löktärningar
-
20 g vitlökskross
-
25 g rypsolja
-
1000 g kidneybönorkonserverade
-
500 g svarta bönorkonserverade
-
100 g havregryn
-
100 g skorpsmulor
-
150 g solrosfrön
-
100 g tomatpuré
-
2 g paprikapulver
-
2 g spiskummin
-
1 g malen koriander
-
6 g krossad svartpeppar
-
20 g lökpulver
-
50 g BBQ-sås
-
Glasering
-
25 g sojasås
-
1.25 dl vatten
-
480 g ketchup
-
100 g farinsocker
-
100 g vitvinsvinäger
-
4 g rökpaprikapulver
-
Kall rökpaprikasås
-
1200 g osockrad sojayoghurt
-
700 g vegansk majonnäs
-
100 g sweet chili-sås
-
5 g rökpaprikapulver
-
5 g krossad svartpeppar
-
8 g joderat salt
Tillredning
Portionsstorlek: 140 gram
Totalmängd med receptet för 20 portioner: 2,800 kg
Vegansk
Allergener: soja, gluten, vete, senap, selleri
Märkningar: L, M, V, So, Vs, A
OBS! De angivna näringsvärdena gäller endast för bönlimpan. Näringsvärdena för rökpaprikasåsen finns här.
Klimatavtrycket för en portion (bönlimpa 140 g, rökpaprikasås 100 g och potatismos 240 g): 0,6 kg CO2-ekv.
Koldioxidekvivalent (CO2-ekv) är den sammanräknade klimatuppvärmande inverkan av olika klimatgaser under 100 års tid.
Tillredning
Skölj bönorna och låt dem rinna av. Blanda alla ingredienserna till bönlimpan i en mixer. Forma en limpa av massan med fuktade händer. Stek i ugn i 165oC i 20 minuter.
Häll sojasås, vatten, ketchup, farinsocker, vitvinsvinäger och rökpaprikapulver i en kastrull och koka upp. Häll glaseringen över bönlimpan. Grädda ytterligare i 10 minuter i 165oC.
Vid serveringen kan man också skära upp bönlimpan i portionsbitar.
Blanda ihop alla ingredienserna till rökpaprikasåsen.
OBS! Receptet lämpar sig också för tillredning med kalltillredningsmetoden, i detta fall blandas ingredienserna till glaseringen ihop utan uppvärmning.