Ingredienser
- 
                                          Bönlimpa
- 
                                          100 g löktärningar
- 
                                          20 g vitlökskross
- 
                                          25 g rypsolja
- 
                                          1000 g kidneybönorkonserverade
- 
                                          500 g svarta bönorkonserverade
- 
                                          100 g havregryn
- 
                                          100 g skorpsmulor
- 
                                          150 g solrosfrön
- 
                                          100 g tomatpuré
- 
                                          2 g paprikapulver
- 
                                          2 g spiskummin
- 
                                          1 g malen koriander
- 
                                          6 g krossad svartpeppar
- 
                                          20 g lökpulver
- 
                                          50 g BBQ-sås
- 
                                          Glasering
- 
                                          25 g sojasås
- 
                                          1.25 dl vatten
- 
                                          480 g ketchup
- 
                                          100 g farinsocker
- 
                                          100 g vitvinsvinäger
- 
                                          4 g rökpaprikapulver
- 
                                          Kall rökpaprikasås
- 
                                          1200 g osockrad sojayoghurt
- 
                                          700 g vegansk majonnäs
- 
                                          100 g sweet chili-sås
- 
                                          5 g rökpaprikapulver
- 
                                          5 g krossad svartpeppar
- 
                                          8 g joderat salt
Tillredning
Portionsstorlek: 140 gram
Totalmängd med receptet för 20 portioner: 2,800 kg
Vegansk
Allergener: soja, gluten, vete, senap, selleri
Märkningar: L, M, V, So, Vs, A 
OBS! De angivna näringsvärdena gäller endast för bönlimpan. Näringsvärdena för rökpaprikasåsen finns här.
Klimatavtrycket för en portion (bönlimpa 140 g, rökpaprikasås 100 g och potatismos 240 g): 0,6 kg CO2-ekv.
Koldioxidekvivalent (CO2-ekv) är den sammanräknade klimatuppvärmande inverkan av olika klimatgaser under 100 års tid.
Tillredning
Skölj bönorna och låt dem rinna av. Blanda alla ingredienserna till bönlimpan i en mixer. Forma en limpa av massan med fuktade händer. Stek i ugn i 165oC i 20 minuter.
Häll sojasås, vatten, ketchup, farinsocker, vitvinsvinäger och rökpaprikapulver i en kastrull och koka upp. Häll glaseringen över bönlimpan. Grädda ytterligare i 10 minuter i 165oC.
Vid serveringen kan man också skära upp bönlimpan i portionsbitar.
Blanda ihop alla ingredienserna till rökpaprikasåsen.
OBS! Receptet lämpar sig också för tillredning med kalltillredningsmetoden, i detta fall blandas ingredienserna till glaseringen ihop utan uppvärmning.


 
                 
                


