Ingredienser
-
300 g Skalad jordnöt
-
1 l Äppelsaft
-
1.2 l Vatten
-
20 g Vitlökskross
-
30 g Ingefärspasta
-
100 g Sojasåsglutenfri
-
20 g Sambal Oelek-chilipasta
-
100 g Tomatpuré
-
30 g Grönsaksbuljongpulver
-
30 g Farinsocker
-
4 g Krossad svartpeppar
-
800 g Pintobönorkonserverade
-
400 g Broccolifryst
-
400 g Ärterfryst
-
80 g Majsstärkelse
Tillredning
Portionsstorlek: 200 gram
Totalmängd med receptet för 20 portioner: 4,0 kg.
Vegansk
Allergener: Soja, Jordnöt
Märkningar: Veg, M, G, SO, A (jordnöt), VS
Klimatavtrycket för en portion (200 g gryta och 195 g korngryn): 0,3 kg CO2– ekv.
Koldioxidekvivalent (CO2-ekv) är den sammanräknade klimatuppvärmande inverkan av olika klimatgaser under 100 års tid.
Tillredning
Rosta jordnötterna i ugnen i 160oC 10-15 minuter.
Lägg äppelsaft, vatten, vitlökskross, ingefärspasta, sojasås, Sambal Oelek-chilipasta, tomatpuré, grönsaksbuljongpulver, farinsocker och krossad svartpeppar i en kastrull och koka upp blandningen.
Skölj pintobönorna och låt dem rinna av. Tillsätt tinade ärter, broccoli, rostade jordnötter och pintobönor i såsen och koka på mild värme i 5-10 minuter. Tillsätt majsstärkelsen upplöst i litet vatten och koka upp.
Servera med kokta korngryn.
TIPS! I stället för pintobönor kan man använda närodlade konserverade bondbönor.
Använder ni kalltillredningsmetoden i er mattjänst? Receptet för kalltillredning av bön-jordnötsgrytan finns här.