Bön- och jordnötsgryta

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredienser

Justera antalet portioner:
1.2 l Vatten
80 g Kallsvällande stärkelse
100 g Tomatkross
1 l Äppelsaft
100 g Sojasås glutenfri
30 g Ingefärspasta
30 g Farinsocker
30 g Grönsaksbuljongpulver
20 g Vitlökskross
20 g Sambal Oelek-chilipasta
4 g Krossad svartpeppar
800 g Pintobönor konserverade
400 g Broccoli fryst
400 g Ärter fryst
300 g Skalad jordnöt

Näringsvärden

383,87 kJ / 91,74 kcal
Energi
3,63 g
Fett
0,58 g
Mättat fett
8,34 g
Kolhydrater
2,75 g
Kostfiber
5,03 g
Protein
0,85 g
Salt
Skriv ut

Bön- och jordnötsgryta

Ingredienser

Tillredning

Jaa

Portionsstorlek: 200 gram
Totalmängd med receptet för 20 portioner: 4,0 kg.

Vegansk

Allergener: Soja, Jordnöt
Märkningar: Veg, M, G, SO, A (jordnöt), VS

Klimatavtrycket för en portion (200 g gryta och 195 g korngryn): 0,3 kg CO2– ekv.

Koldioxidekvivalent (CO2-ekv) är den sammanräknade klimatuppvärmande inverkan av olika klimatgaser under 100 års tid.

Kalltillredning

Mät upp alla ingredienser färdigt. Skölj bönorna och låt dem rinna av. Om du använder frysta ingredienser, temperera dem över natten i kylen. Lös upp stärkelsen i en skvätt vatten genom kraftig vispning. Tillsätt tomatpuré, äppelsaft och kryddor. Häll såsen över bönorna, ärterna, broccolin och jordnötterna. Blanda om. Koka i en kastrull på mild värme eller i ugn med kombifunktion i 240oC (50% ånga) under lock. Rör om emellanåt, och grädda tills rättens inre temperatur är +80oC.

Vid kalltillredning bör matens temperatur före upphettningen hela tiden hållas under +6 oC.


Tusby kommuns mattjänst utvecklade recepten för kalltillredning, utgående från recepten som togs fram inom kampanjen Klimatsmart vegemat.

edellinen
Bön- och batatmafé
Porkkana-maapähkinävoikeitto ja paahdetut auringonkukan siemenet
seuraava
Morots- och jordnötssmörssoppa med rostade solrosfrön
edellinen
Bön- och batatmafé
Porkkana-maapähkinävoikeitto ja paahdetut auringonkukan siemenet
seuraava
Morots- och jordnötssmörssoppa med rostade solrosfrön