Ingredienser
-
4 l Vatten
-
3000 g Morotsskivorfryst
-
1000 g Potatis-lökblandningfryst
-
400 g Osötat jordnötssmör
-
40 g Grönsaksbuljongpulver
-
30 g Vitlökskross
-
30 g Ingefärspasta
-
2 g Krossad svartpeppar
-
15 g Joderat salt
-
2.5 dl Havregrädde
-
300 g Solrosfrön
Tillredning
Portionsstorlek: 400 gram
Totalmängd med receptet för 20 portioner: 8,0 kg
Vegansk
Allergener: gluten, jordnöt
Märkningar: VEG, M, VS, A (jordnöt)
OBS! Havregrädde innehåller gluten under 100 mg/kg, vilket lämpar sig för största delen av celiakikerna.
Klimatavtrycket för en portion (400 g soppa): 0,2 CO2-ekv.
Koldioxidekvivalent (CO2-ekv) är den sammanräknade klimatuppvärmande inverkan av olika klimatgaser under 100 års tid.
Kalltillredning
Mät upp alla ingredienser förutom havregrädde i en GN-form och grädda i ugn med ångfunktion. Använd lock på formen. Blanda om emellanåt. Fortsätt grädda tills rättens inre temperatur är +800C. Tillsätt havregrädde och fortsätt värma tills serveringstemperaturen +80oC uppnås. Rosta solrosfröna i 165o C i ca. 10 minuter. Servera som tillägg till soppan.
Vid kalltillredning bör matens temperatur före upphettningen hela tiden hållas under +6 oC.
Tusby kommuns mattjänst utvecklade recepten för kalltillredning, utgående från recepten som togs fram inom kampanjen Klimatsmart vegemat.