Ingredienser
-
820 g tofutärningar naturellJalotofu
-
500 g kidneybönorkonserverade
-
3 l vatten
-
1200 g stora rotsakskuberfryst
-
1000 g potatistärningarkokta
-
200 g paprikatärningar
-
80 g tomatpuré
-
50 g grönsaksbuljongpulver (fri från gluten och selleri)
-
20 g vitlökskross
-
5 g curry-kryddblandning
-
3 g krossad svartpeppar
-
1 g rökpaprikapulver
-
8 g joderat salt
-
5 dl havregrädde 15% glutenfri
-
30 g persilja
Tillredning
Portionsstorlek: 350 g
Totalmängd med receptet för 20 portioner: 7,000 kg
Vegansk
Allergener: soja, bockhornsklöver
Märkningar: L, M, G, V, So, Vs, A
Klimatavtrycket för en portion (soppa 350 g): 0,3kg CO2-ekv.
Koldioxidekvivalent (CO2-ekv) är den sammanräknade klimatuppvärmande inverkan av olika klimatgaser under 100 års tid.
Kalltillredning
Dela tofun i kuber. Skölj bönorna och låt dem rinna av. Mät upp alla ingredienser förutom havregrädde och persilja i en GN-form. Grädda i ugn med kombifunktion i 140oC (50% ånga), under lock. Rör om emellanåt och grädda tills matens temperatur är +80oC.
Tillsätt havregrädde och persilja och fortsätt grädda ännu en stund. Smaka av soppan.
Obs! Mat tillredd med denna metod lyckas bäst om vätskan tillsätts så sent som möjligt.
Vid kalltillredning bör matens temperatur före upphettningen hela tiden hållas under +6 oC.
Tusby kommuns mattjänst utvecklade recepten för kalltillredning, utgående från recepten som togs fram inom kampanjen Klimatsmart vegemat.