Ingredienser
-
100 g Majsstärkelse
-
1.2 l Vatten
-
40 g Grönsaksbuljongpulver
-
30 g Vitlökskross
-
20 g Kakaopulverosockrad
-
40 g Rödvinsvinäger
-
40 g Socker
-
8 g Spiskummin
-
3 g Malen kanel
-
3 g Krossad svartpeppar
-
16 g Joderat salt
-
2000 g Tomatkross
-
50 g Rypsolja
-
200 g Löktärningar
-
600 g Morotsskivor
-
600 g Kidneybönorkonserverade
-
600 g Sojakrosskokt
-
200 g Majsfryst
Tillredning
Portionsstorlek: ca. 260 gram
Totalmängd med recept för 20 portioner: 5,15 kg
Vegansk
Allergener: Soja
Märkningar: VEG, M, G, SO, VS.
Klimatavtrycket för en portion (260 g sås och 195 g korngryn): 0,3 kg CO2-ekv.
Koldioxidekvivalent (CO2-ekv) är den sammanräknade klimatuppvärmande inverkan av olika klimatgaser under 100 års tid.
Kalltillredning
Mät färdigt upp alla ingredienser. Om du använder frysprodukter, temperera dem över natten i kylen. Skölj bönorna och låt dem rinna av. Blanda stärkelsen i kallt vatten under kraftig vispning. Tillsätt grönsaksbuljongpulver, kryddor och tomatkross. Blanda löktärningar, morotsskivor, kidneybönor, sojakross och majs i såsen. Grädda i ugn med kombinställning (50% ånga) i 140oC under lock. Rör om emellanåt och fortsätt grädda tills rättens temperatur är över +80oC.
Servera med närproducerat matkorn.
Vid kalltillredning bör matens temperatur före upphettningen hela tiden hållas under +6 oC.
Tusby kommuns mattjänst utvecklade recepten för kalltillredning, utgående från recepten som togs fram inom kampanjen Klimatsmart vegemat.