Ingredienser
-
4 dl Vatten
-
50 g Kallsvällande stärkelse
-
5 dl Havregrädde
-
1000 g Tomatkross
-
100 g Tomatpuré
-
50 g Rypsolja
-
40 g Grönsaksbuljongpulver
-
30 g Ingefärspasta
-
20 g Vitlökskross
-
10 g Garam masala krydda
-
5 g Socker
-
2 g Kardemumma
-
8 g Joderat salt
-
2000 g Kikärterkonserverade
-
200 g Löktärningar
Tillredning
Portionsstorlek: 200 gram
Totalmängd med receptet för 20 portioner: 4,0 kg
Vegansk
Allergener: gluten
Märkningar: VEG, M, VS
OBS! Havregrädde innehåller gluten under 100mg/kg, vilket lämpar sig för största delen av celiakikerna.
Klimatavtrycket för en portion (200 g Tikka Masala och 195 g korngryn): 0,3 g CO2-ekv.
Koldioxidekvivalent (CO2-ekv) är den sammanräknade klimatuppvärmande inverkan av olika klimatgaser under 100 års tid.
Kalltillredning
Skölj kikärterna och låt dem rinna av. Mät färdigt upp alla ingredienserna. Tillsätt stärkelsen i vattnet under kraftig vispning. Tillsätt havregrädde, tomatkross, tomatpuré och rypsolja samt kryddor. Tillsätt kikärter och lök i såsen och blanda om. Grädda i ugn med kombifunktion i 140oC (50% ånga). Blanda om emellanåt. Fortsätt grädda tills matens temperatur är över +80oC.
Servera med korngryn.
Vid kalltillredning bör matens temperatur före upphettningen hela tiden hållas under +6 oC.
Tusby kommuns mattjänst utvecklade recepten för kalltillredning, utgående från recepten som togs fram inom kampanjen Klimatsmart vegemat.