Ingredienser
-
8 dl Vatten
-
50 g Kallsvällande stärkelse
-
1 l Havregrädde
-
50 g Rypsolja
-
50 g Citronsaft
-
40 g Grönsaksbuljongpulver
-
30 g Ingefärspasta
-
20 g Socker
-
3 g Curry-kryddblandning
-
3 g Krossad svartpeppar
-
2 g Gurkmeja
-
2 g Kardemumma
-
2 g Malen koriander
-
10 g Joderat salt
-
1200 g Kikärterkonserverade
-
1000 g Blomkålfryst
-
500 g Potatistärningarkokta
-
200 g Löktärningar
Tillredning
Portionsstorlek: 225 gram
Totalmängd sås med receptet för 20 portioner: 4,5 kg
Vegansk
Allergener: gluten
Märkningar: VEG, M, VS
OBS! Havregrädden innehåller gluten mindre än 100 mg/kg, vilket lämpar sig för de flesta celiakikerna.
Klimatavttycket för en portion (sås 225 g och korngryn 195 g): 0,2 kg CO2-ekv.
Koldioxidekvivalent (CO2-ekv) är den sammanräknade klimatuppvärmande inverkan av olika klimatgaser under 100 års tid.
Kalltillredning
Mät färdigt upp alla ingredienser. Skölj kikärterna och låt dem rinna av. Blanda stärkelsen i vattnet genom att vispa kraftigt. Tillsätt havregrädde, rypsolja och kryddor och blanda om. Tillsätt löktärningar, kikärter, potatistärningar och blomkålsbitar i såsen. Grädda i ugn med kombifunktion (50% ånga) i 140oC under lock och rör om emellanåt. Grädda tills rättens temperatur är över +80o C.
Servera med korngryn.
Vid kalltillredning bör matens temperatur före upphettningen hela tiden hållas under +6 oC.
Tusby kommuns mattjänst utvecklade recepten för kalltillredning, utgående från recepten som togs fram inom kampanjen Klimatsmart vegemat.