Ingredienser
-
6 dl Vatten
-
1200 g Tomatkross
-
50 g Tomatpuré
-
5 dl Havregrädde
-
1200 g Kikärter
-
1000 g Stora rotsakskuber
-
200 g Löktärningar
-
200 g Aprikoskross
-
50 g Rypsolja
-
30 g Vitlökskross
-
20 g Socker
-
15 g Persilja
-
4 g Spiskummin
-
4 g Krossad svartpeppar
-
2 g Malen kanel
-
2 g Kardemumma
-
2 g Malen ingefära
-
10 g Joderat salt
Tillredning
Portionsstorlek: 230 gram
Totalmängd med receptet för 20 portioner: 4,6 kg
Vegansk
Allergener: gluten
Märkningar: VEG, M, VS
OBS! Havregrädde innehåller gluten under 100mg/kg, vilket lämpar sig för största delen av celiakikerna.
Klimatavtrycket för en portion (gryta 230 g och fullkornscouscous 130 g): 0,3 kg CO2-ekv.
Koldioxidekvivalent (CO2-ekv) är den sammanräknade klimatuppvärmande inverkan av olika klimatgaser under 100 års tid.
Kalltillredning
Mät upp alla ingredienser färdigt. Om du använder frysprodukter, temperera dem i kylen över natten. Skölj kikärterna och låt dem rinna av. Blanda ihop vatten, tomatkross, tomatpuré och havregrädde. Tillsätt kikärter, rotsakstärningar, löktärningar, aprikoskross, rypsolja och kryddor i såsen. Grädda i ugn med kombifunktion i 140oC (50% ånga). Rör om ibland. Fortsatt grädda tills matens inre temperatur är över +80oC.
Servera med fullkornscouscous.
Vid kalltillredning bör matens temperatur före upphettningen hela tiden hållas under +6 oC.
Tusby kommuns mattjänst utvecklade recepten för kalltillredning, utgående från recepten som togs fram inom kampanjen Klimatsmart vegemat.