Ingredienser
-
1 l Vatten
-
50 g Kallsvällande stärkelse
-
1 l Havregrädde
-
80 g Grön currypasta
-
30 g Grönsaksbuljongpulver
-
20 g Citronsaft
-
10 g Curry-kryddblandning
-
2 g Gurkmeja
-
8 g Joderat salt
-
1000 g Kidneybönorkonserverad
-
700 g Vitkål i strimlor
-
500 g Broccolifryst
-
200 g Löktärningar
-
50 g Rypsolja
Tillredning
Portionsstorlek: 200 gram
Totalmängd med receptet för 20 portioner: 4,15 kg
Vegansk
Allergener: Gluten
Märkningar: VEG, M, VS
OBS. Havregrädde innehåller gluten under 100 mg/kg, vilket lämpar sig för största delen av celiakikerna.
Klimatavtrycket för en portion (sås 200 g och fullkornscouscous 130 g): 0,3 kg CO2-ekv.
Koldioxidekvivalent (CO2-ekv) är den sammanräknade klimatuppvärmande inverkan av olika klimatgaser under 100 års tid.
Kalltillredning
Mät färdigt upp alla ingredienser. Om du använder frysta produkter, temperera dem i kylen över natten. Skölj bönorna och låt dem rinna av. Blanda stärkelsen i vatten under kraftig vispning. Tillsätt havregrädden och kryddorna. Tillsätt bönor, vitkålsstrimlor, broccoli, löktärningar och rypsolja i såsen och blanda om. Tillred i ugn med kombifunktion i 140oC (50% ånga). Blanda om emellanåt. Fortsätt grädda tills rättens temperatur är över +80oC.
Servera med inhemskt matkorn.
Vid kalltillredning bör matens temperatur före upphettningen hela tiden hållas under +6 oC.
Tusby kommuns mattjänst utvecklade recepten för kalltillredning, utgående från recepten som togs fram inom kampanjen Klimatsmart vegemat.