Ingredienser
-
8 dl Vatten
-
1000 g Tomatkross
-
5 dl Havregrädde
-
1620 g Tofutärningar naturellJalotofu
-
250 g Löktärningar
-
500 g Spenat
-
60 g Rypsolja
-
80 g Sojasås
-
40 g Grönsaksbuljongpulver
-
60 g Ingefärspasta
-
30 g Vitlökskross
-
20 g Garam masala krydda
-
20 g Socker
-
6 g Krossad svartpeppar
Tillredning
Portionsstorlek: ca. 200 gram
Totalmängd med recept för 20 portioner: 4,5 kg
Vegansk
Allergener: gluten, soja
Märkningar: VEG, M, SO,VS
Klimatavtrycket för en portion (sås 220 g och fyrsädesmatkorn 195 g): 0,5 kg CO 2 -ekv.
Koldioxidekvivalent (CO 2 -ekv) är den sammanräknade klimatuppvärmande inverkan av olika klimatgaser under 100 års tid.
Kalltillredning
Mät färdigt upp alla ingredienser. Om du använder frysta produkter, temperera dem i kylen över natten. Låt tofukuberna rinna av i en sil eller hålform tills all vätska runnit av. Blanda ihop vatten, tomatkross och havregrädde. Tillsätt tofu, löktärningar, spenat, rypsolja och kryddor i såsen. Grädda rätten i ugnen med kombifunktion i 140oC (50% ånga). Blanda om emellanåt. Grädda tills matens temperatur är över +80oC.
Servera med närodlat matkorn.
Vid kalltillredning bör matens temperatur före upphettningen hela tiden hållas under +6 oC.
Tusby kommuns mattjänst utvecklade recepten för kalltillredning, utgående från recepten som togs fram inom kampanjen Klimatsmart vegemat.