Ingredienser
-
4 dl vatten
-
50 g kallsvällande stärkelse
-
5 dl havregrädde 15% glutenfri
-
1000 g tomatkross
-
100 g tomatpuré
-
50 g rypsolja
-
40 g grönsaksbuljongpulver (fri från gluten och selleri)
-
30 g ingefärspasta
-
20 g vitlökskross
-
10 g garam masala krydda
-
5 g socker
-
2 g kardemumma
-
8 g joderat salt
-
2000 g kikärterkonserverade
-
200 g löktärningar
Tillredning
Portionsstorlek: 200 gram
Totalmängd med receptet för 20 portioner: 4,000 kg
Vegansk
Allergener: inga allergener
Märkningar: L, M, G, V, Vs
Klimatavtrycket för en portion (200 g Tikka Masala och 195 g korngryn): 0,3 g CO2-ekv.
Koldioxidekvivalent (CO2-ekv) är den sammanräknade klimatuppvärmande inverkan av olika klimatgaser under 100 års tid.
Kalltillredning
Skölj kikärterna och låt dem rinna av. Mät färdigt upp alla ingredienserna. Tillsätt stärkelsen i vattnet under kraftig vispning. Tillsätt havregrädde, tomatkross, tomatpuré och rypsolja samt kryddor. Tillsätt kikärter och lök i såsen och blanda om. Grädda i ugn med kombifunktion i 140oC (50% ånga). Blanda om emellanåt. Fortsätt grädda tills matens temperatur är över +80oC.
Servera med korngryn.
Vid kalltillredning bör matens temperatur före upphettningen hela tiden hållas under +6 oC.
Tusby kommuns mattjänst utvecklade recepten för kalltillredning, utgående från recepten som togs fram inom kampanjen Klimatsmart vegemat.