Ingredienser
-
1500 g Tomatkross
-
700 g Svarta bönorkonserverade
-
6 dl Vatten
-
500 g Härkisnaturell
-
400 g Majsfryst
-
300 g Paprikatärningar
-
200 g Löktärningar
-
100 g BBQ-sås
-
50 g Rypsolja
-
20 g Vitlökskross
-
20 g Grönsaksbuljongpulver
-
20 g Socker
-
4 g Krossad svartpeppar
-
4 g Paprikapulver
-
2 g Chilipulver
-
10 g Joderat salt
Tillredning
Portionsstorlek: 200 gram
Totalmängd med recept för 20 portioner: 4,0 kg
Vegansk
Allergener: Inga allergener
Märkningar: VEG, M, G, VS
Klimatavtrycket för en portion (sås 200 g och korngryn 195 g): 0,3 kg CO 2 -ekv.
Koldioxidekvivalent (CO 2 -ekv) är den sammanräknade klimatuppvärmande inverkan av olika klimatgaser under 100 års tid.
Kalltillredning
Skölj bönorna och låt dem rinna av. Blanda ihop alla ingredienserna i en GN-form. Grädda i ugn med kombifunktion i 140oC (50% ånga) under lock. Blanda om emellanåt. Fortsätt grädda tills rättens temperatur är över +80oC.
Servera med korngryn.
Vid kalltillredning bör matens temperatur före upphettningen hela tiden hållas under +6 oC.
Tusby kommuns mattjänst utvecklade recepten för kalltillredning, utgående från recepten som togs fram inom kampanjen Klimatsmart vegemat.