Ingredienser
-
1500 g tomatkross
-
700 g svarta bönorkonserverade
-
6 dl vatten
-
500 g Härkis original broad bean mincenaturell
-
400 g majsfryst
-
300 g paprikatärningar
-
200 g löktärningar
-
100 g BBQ-sås
-
50 g rypsolja
-
20 g vitlökskross
-
20 g grönsaksbuljongpulver (fri från gluten och selleri)
-
20 g socker
-
4 g krossad svartpeppar
-
4 g paprikapulver
-
2 g chilipulver
-
10 g joderat salt
Tillredning
Portionsstorlek: 200 gram
Totalmängd med recept för 20 portioner: 4,000 kg
Vegansk
Allergener: ärt, senap, selleri
Märkningar: L, M, G, V, Vs, A
Klimatavtrycket för en portion (sås 200 g och korngryn 195 g): 0,3 kg CO 2 -ekv.
Koldioxidekvivalent (CO 2 -ekv) är den sammanräknade klimatuppvärmande inverkan av olika klimatgaser under 100 års tid.
Kalltillredning
Skölj bönorna och låt dem rinna av. Blanda ihop alla ingredienserna i en GN-form. Grädda i ugn med kombifunktion i 140oC (50% ånga) under lock. Blanda om emellanåt. Fortsätt grädda tills rättens temperatur är över +80oC.
Servera med korngryn.
Vid kalltillredning bör matens temperatur före upphettningen hela tiden hållas under +6 oC.
Tusby kommuns mattjänst utvecklade recepten för kalltillredning, utgående från recepten som togs fram inom kampanjen Klimatsmart vegemat.