Ingredienser
-
1 l vatten
-
50 g kallsvällande stärkelse
-
1 l havregrädde 15% glutenfri
-
80 g grön currypasta
-
30 g grönsaksbuljongpulver (fri från gluten och selleri)
-
20 g osötad citronsaft
-
10 g curry-kryddblandning
-
2 g gurkmeja
-
8 g joderat salt
-
1000 g kidneybönorkonserverad
-
700 g vitkål i strimlor
-
500 g broccolifryst
-
200 g löktärningar
-
50 g rypsolja
Tillredning
Portionsstorlek: 200 gram
Totalmängd med receptet för 20 portioner: 4,150 kg
Vegansk
Allergener: bockhornsklöver
Märkningar: L, M, G, V, Vs, A
Klimatavtrycket för en portion (sås 200 g och fullkornscouscous 130 g): 0,3 kg CO2-ekv.
Koldioxidekvivalent (CO2-ekv) är den sammanräknade klimatuppvärmande inverkan av olika klimatgaser under 100 års tid.
Kalltillredning
Mät färdigt upp alla ingredienser. Om du använder frysta produkter, temperera dem i kylen över natten. Skölj bönorna och låt dem rinna av. Blanda stärkelsen i vatten under kraftig vispning. Tillsätt havregrädden och kryddorna. Tillsätt bönor, vitkålsstrimlor, broccoli, löktärningar och rypsolja i såsen och blanda om. Tillred i ugn med kombifunktion i 140oC (50% ånga). Blanda om emellanåt. Fortsätt grädda tills rättens temperatur är över +80oC.
Servera med inhemskt matkorn.
Vid kalltillredning bör matens temperatur före upphettningen hela tiden hållas under +6 oC.
Tusby kommuns mattjänst utvecklade recepten för kalltillredning, utgående från recepten som togs fram inom kampanjen Klimatsmart vegemat.