Ingredienser
-
1.2 l vatten
-
80 g kallsvällande stärkelse
-
100 g tomatkross
-
1 l äppelsaft
-
100 g sojasåsglutenfri
-
30 g ingefärspasta
-
30 g farinsocker
-
30 g grönsaksbuljongpulver (fri från gluten och selleri)
-
20 g vitlökskross
-
20 g sambal oelek-chilipasta
-
4 g krossad svartpeppar
-
800 g pintobönorkonserverade
-
400 g broccolifryst
-
400 g ärterfryst
-
300 g skalad jordnöt
Tillredning
Portionsstorlek: 200 gram
Totalmängd med receptet för 20 portioner: 4,000 kg.
Vegansk
Allergener: Soja, Jordnöt
Märkningar: L, M, G, V, So, Vs, Pä
Klimatavtrycket för en portion (200 g gryta och 195 g korngryn): 0,3 kg CO2– ekv.
Koldioxidekvivalent (CO2-ekv) är den sammanräknade klimatuppvärmande inverkan av olika klimatgaser under 100 års tid.
Kalltillredning
Mät upp alla ingredienser färdigt. Skölj bönorna och låt dem rinna av. Om du använder frysta ingredienser, temperera dem över natten i kylen. Lös upp stärkelsen i en skvätt vatten genom kraftig vispning. Tillsätt tomatpuré, äppelsaft och kryddor. Häll såsen över bönorna, ärterna, broccolin och jordnötterna. Blanda om. Koka i en kastrull på mild värme eller i ugn med kombifunktion i 240oC (50% ånga) under lock. Rör om emellanåt, och grädda tills rättens inre temperatur är +80oC.
Vid kalltillredning bör matens temperatur före upphettningen hela tiden hållas under +6 oC.
Tusby kommuns mattjänst utvecklade recepten för kalltillredning, utgående från recepten som togs fram inom kampanjen Klimatsmart vegemat.