Ingredienser
-
8 dl vatten
-
50 g kallsvällande stärkelse
-
1 l havregrädde 15% glutenfri
-
50 g rypsolja
-
50 g osötad citronsaft
-
40 g grönsaksbuljongpulver (fri från gluten och selleri)
-
30 g ingefärspasta
-
20 g socker
-
3 g curry-kryddblandning
-
3 g krossad svartpeppar
-
2 g gurkmeja
-
2 g kardemumma
-
2 g malen koriander
-
10 g joderat salt
-
1200 g kikärterkonserverade
-
1000 g blomkålfryst
-
500 g potatistärningarkokta
-
200 g löktärningar
Tillredning
Portionsstorlek: 225 gram
Totalmängd sås med receptet för 20 portioner: 4,500 kg
Vegansk
Allergener: bockhornsklöver
Märkningar: L, M, G, V, Vs, A
Klimatavttycket för en portion (sås 225 g och korngryn 195 g): 0,2 kg CO2-ekv.
Koldioxidekvivalent (CO2-ekv) är den sammanräknade klimatuppvärmande inverkan av olika klimatgaser under 100 års tid.
Kalltillredning
Mät färdigt upp alla ingredienser. Skölj kikärterna och låt dem rinna av. Blanda stärkelsen i vattnet genom att vispa kraftigt. Tillsätt havregrädde, rypsolja och kryddor och blanda om. Tillsätt löktärningar, kikärter, potatistärningar och blomkålsbitar i såsen. Grädda i ugn med kombifunktion (50% ånga) i 140oC under lock och rör om emellanåt. Grädda tills rättens temperatur är över +80o C.
Servera med korngryn.
Vid kalltillredning bör matens temperatur före upphettningen hela tiden hållas under +6 oC.
Tusby kommuns mattjänst utvecklade recepten för kalltillredning, utgående från recepten som togs fram inom kampanjen Klimatsmart vegemat.