Ingredienser
-
8 dl vatten
-
1000 g tomatkross
-
5 dl havregrädde 15% glutenfri
-
1620 g tofutärningar naturellJalotofu
-
250 g löktärningar
-
500 g spenat
-
60 g rypsolja
-
80 g sojasås
-
40 g grönsaksbuljongpulver (fri från gluten och selleri)
-
60 g ingefärspasta
-
30 g vitlökskross
-
20 g garam masala krydda
-
20 g socker
-
6 g krossad svartpeppar
Tillredning
Portionsstorlek: ca. 200 gram
Totalmängd med recept för 20 portioner: 4,500 kg
Vegansk
Allergener: soja
Märkningar: L, M, G, V, So, Vs
Klimatavtrycket för en portion (sås 220 g och fyrsädesmatkorn 195 g): 0,5 kg CO 2 -ekv.
Koldioxidekvivalent (CO 2 -ekv) är den sammanräknade klimatuppvärmande inverkan av olika klimatgaser under 100 års tid.
Kalltillredning
Mät färdigt upp alla ingredienser. Om du använder frysta produkter, temperera dem i kylen över natten. Låt tofukuberna rinna av i en sil eller hålform tills all vätska runnit av. Blanda ihop vatten, tomatkross och havregrädde. Tillsätt tofu, löktärningar, spenat, rypsolja och kryddor i såsen. Grädda rätten i ugnen med kombifunktion i 140oC (50% ånga). Blanda om emellanåt. Grädda tills matens temperatur är över +80oC.
Servera med närodlat matkorn.
Vid kalltillredning bör matens temperatur före upphettningen hela tiden hållas under +6 oC.
Tusby kommuns mattjänst utvecklade recepten för kalltillredning, utgående från recepten som togs fram inom kampanjen Klimatsmart vegemat.