Ingredienser
-
1000 g veteglutenmjöl
-
400 g kikärtsmjöl
-
40 g grönsaksbuljongpulver (fri från gluten och selleri)
-
4 g garam masala krydda
-
2 g ingefära
-
2 g chilipulver
-
2 g paprikapulver
-
4 g spiskummin
-
5 g lökpulver
-
10 g vitlökspulver
-
30 g sojasås
-
9 dl vatten
-
150 g rypsolja
-
Marinadi
-
20 g sojasås
-
50 g äppelvinäger
-
100 g tomatpuré
-
2 dl vatten
-
Metsäsienikastike
-
600 g skogssvamp i tärningar
-
60 g mjölkfritt margarin
-
200 g löktärningar
-
60 g halvgrovt vetemjöl
-
10 g grönsaksbuljongpulver (fri från gluten och selleri)
-
3 dl havregrädde 15% glutenfri
-
7 dl vatten
-
2 g torkad timjan
-
2 g krossad svartpeppar
-
7 g joderat salt
Tillredning
Portionsstorlek: 130 gram
Totalmängd med receptet för 20 portioner: 2,600 kg
Vegansk
Allergener: soja, gluten, vete
Märkningar: L, M, V, So, Vs, A
OBS: Näringsvärdena som anges i det här receptet gäller endast seitanfärslimpan. Näringsvärdena för skogssvampsåsen framgår ur det här receptet.
Klimatavtrycket för en portion (seitanfärslimpa 130 g, skogssvampsås 100 g och kokt potatis 200 g): 0,4 g CO2-ekv.
Koldioxidekvivalent (CO2-ekv) är den sammanräknade klimatuppvärmande inverkan av olika klimatgaser under 100 års tid.
Tillredning
Seitanfärslimpa
Blanda ihop veteglutenmjöl, kikärtsmjöl och kryddor. Tillsätt ljumt vatten, sojasås och rypsolja. Knåda degen några minuter. Om degen känns för torr och hård, tillsätt litet vatten tills degen är lätt att forma, men ändå stadig. Forma två avlånga limpor. Blanda ihop ingredienserna till marinaden och häll den över seitanfärslimporna. Marinera i åtminstone två timmar.
Vira seitanfärslimporna i folie, häll på marinaden och slut till foliepaketen. Grädda i 160oC i ca. 45 minuter. Öppna folien och fortsätt gräddningen ytterligare i 15 minuter.
OBS! Receptet lämpar sig som sådant för tillredning med kalltillredningsmetoden. Kom ihåg att lägga vikt vid ingrediensernas temperatur under tillredningen.
Skogssvampsås
Sila svamptärningarna och låt dem rinna av. Smält margarinet i en panna. Fräs löktärningarna och svampbitarna i margarinet, tills de fått litet färg. Sikta mjölet över pannan och vänd blandningen en stund tills mjölet blir litet brynt. Tillsätt vattnet litet i sänder under omröring. Tillsätt också grönsaksbuljongpulvret, havregrädden och kryddorna. Låt koka upp och smaka av såsen.
Servera med kokt potatis.