Ingredienser
-
800 g seitan-kebabstrimlorVegem
-
800 g kidneybönorkonserverade
-
1000 g tomatkross
-
100 g tomatpuré
-
5 dl vatten
-
50 g rypsolja
-
200 g löktärningar
-
400 g paprikastrimlorfryst
-
30 g vitlökskross
-
20 g socker
-
2 g spiskummin
-
1 g chilipulver
-
4 g paprikapulver
-
4 g joderat salt
Tillredning
Portionsstorlek: ca. 180 gram
Totalmängd med receptet för 20 portioner: 3,500 kg
Vegansk
Allergener (såsen): gluten, vete
Märkningar (såsen): L, M, V, VS, A
Klimatavtrycket för en portion (sås 180 g och vetetortilla 80 g): 0,3 kg CO2-ekv.
Koldioxidekvivalent (CO2-ekv) är den sammanräknade klimatuppvärmande inverkan av olika klimatgaser under 100 års tid.
Kalltillredning
Mät upp alla ingredienser färdigt. Skölj bönorna och låt dem rinna av. Om du använder frysvaror, temperera dem färdigt i kylen över natten. Blanda ihop alla ingredienser. Grädda i ugn med kombifunktion (50% ånga) i 140oC. Använd lock, och rör om emellanåt. Fortsätt gräddningen tills såsens temperatur är +80oC. Smaka av. Servera med tortillaplättar och aioli.
Vid kalltillredning bör matens temperatur före upphettningen hela tiden hållas under +6 oC.
Tusby kommuns mattjänst utvecklade recepten för kalltillredning, utgående från recepten som togs fram inom kampanjen Klimatsmart vegemat.