Ingredienser
-
3500 g Vitkål i strimlor
-
200 g Löktärningar
-
50 g Rypsolja
-
400 g Korngrynhela, förkokta
-
700 g BaljhavreNyhtökaura
-
3 l Vatten
-
200 g Mörk sirap
-
50 g Grönsaksbuljongpulver
-
30 g Vitlökskross
-
8 g Joderat salt
-
4 g Krossad svartpeppar
-
2 g Torkad timjan
-
Rårörda lingon
-
250 g Lingon
-
50 g Socker
Tillredning
Portionsstorlek: 350 gram
Totalmängd med receptet för 20 portioner: 7,0 kg
Vegansk
Allergener: gluten
Märkningar: VEG, M, VS
Klimatavtrycket för en portion (350 g kållåda och 20 g rårörda lingon): 0,2 CO2-ekv.
Koldioxidekvivalent (CO2-ekv) är den sammanräknade klimatuppvärmande inverkan av olika klimatgaser under 100 års tid.
Kalltillredning
Blanda ihop kålstrimlor, löktärningar, rypsolja, korngryn och baljhavre. Lägg blandningen i en form. Blanda ihop vatten, sirap, salt, grönsaksbuljongpulver och kryddor. Häll spadet över kålblandningen. Grädda kållådan först i 160oC i ugn med kombifunktion (50% ånga) i 50 minuter. Grädda sedan i ytterligare 30 minuter utan ånga.
Blanda sockret med de tinade lingonen. Servera med baljhavrekållådan.
Vid kalltillredning bör matens temperatur före upphettningen hela tiden hållas under +6 oC.
Tusby kommuns mattjänst utvecklade recepten för kalltillredning, utgående från recepten som togs fram inom kampanjen Klimatsmart vegemat.