Ingredienser
-
1150 Kallrökt tofuJalotofu
-
30 g Kallsvällande stärkelse
-
4 dl Havredryck
-
1.6 l Havregrädde
-
50 g Grönsaksbuljongpulver
-
3 g Torkad timjan
-
6 g Krossad svartpeppar
-
6 g Paprikapulver
-
16 g Joderat salt
-
4000 g Potatis-lökblandningfrozen
-
40 g Dijonsenap
-
20 g Vitlökskross
Tillredning
Portionsstorlek: 300 gram
Totalmängd med receptet för 20 portioner: 6,0 kg
Vegansk
Allergener: gluten, senap, soja
Märkningar: VEG, M, SO, VS, A(senap)
Klimatavtrycket för en portion (frestelse 300 g): 0,4 kg CO2-ekv.
Koldioxidekvivalent (CO2-ekv) är den sammanräknade klimatuppvärmande inverkan av olika klimatgaser under 100 års tid.
Kalltillredning
Mät färdigt upp alla ingredienserna. Skär tofun i kuber. Om du använder dig av frysprodukter, temperera dem över natten i kylen. Blanda stärkelsen i havredrycken under kraftig vispning. Tillsätt havregrädde och kryddor. Blanda potatis-lökblandningen och tofutärningarna med havregräddsåsen. Rör om blandningen och häll den i en GN-form. Grädda i ugn med kombifunktion (50% ånga) i 160oC tills rättens inre temperatur är +80oC.
TIPS! Man kan ersätta röktofun med marinerad eller naturell Jalotofu om man vill ha en mildare smak på frestelsen.
Vid kalltillredning bör matens temperatur före upphettningen hela tiden hållas under +6 oC.
Tusby kommuns mattjänst utvecklade recepten för kalltillredning, utgående från recepten som togs fram inom kampanjen Klimatsmart vegemat.