Ingredienser
-
3.2 l vatten
-
1600 g potatis-lökblandningfryst
-
1600 g vita bönorkonserverade
-
600 g batattärningarfryst
-
600 g morotstärningarfryst
-
50 g grönsaksbuljongpulver (fri från gluten och selleri)
-
30 g vitlökskross
-
4 g krossad svartpeppar
-
1 g torkad timjan
-
12 g joderat salt
-
6 dl havregrädde 15% glutenfri
Tillredning
Portionsstorlek: 375 gram
Totalmängd med receptet för 20 portioner: 7,500 kg
Vegansk
Allergener: inga allergener
Märkningar: L, M, G, V, Vs
Klimatavtrycket för en portion (soppa 375 g): 0,2 kg CO2-ekv.
Koldioxidekvivalent (CO2-ekv) är den sammanräknade klimatuppvärmande inverkan av olika klimatgaser under 100 års tid.
Kalltillredning
Skölj bönorna och låt dem rinna av. Mät färdigt upp alla andra ingredienser förutom havregrädden i en GN-form. Grädda under lock i ugn med ångfunktion. Fortsatt gräddningen tills matens temperatur är +80oC. Mosa soppan och tillsätt havregrädden och värm ännu en stund. Smaka av soppan.
OBS! Bäst resultat får man genom att tillsätta vätskan i ett så sent skede som möjligt.
Vid kalltillredning bör matens temperatur före upphettningen hela tiden hållas under +6 oC.
Tusby kommuns mattjänst utvecklade recepten för kalltillredning, utgående från recepten som togs fram inom kampanjen Klimatsmart vegemat.