Ingredienser
-
2.8 l vatten
-
2000 g gröna konserverade linser
-
1000 g potatistärningarkokta
-
1000 g tomatkross
-
600 g zucchinitärningarfryst
-
200 g löktärningar
-
100 g tomatpuré
-
50 g rypsolja
-
40 g vitlökskross
-
40 g grönsaksbuljongpulver (fri från gluten och selleri)
-
20 g garam masala krydda
-
20 g socker
-
4 g krossad svartpeppar
-
3 g gurkmeja
-
2 g kardemumma
-
16 g joderat salt
-
1 l havregrädde 15% glutenfri
Tillredning
Portionsstorlek: 400 gram
Totalmängd med receptet för 20 portioner: 8,000 kg.
Vegansk
Allergener: inga allergener
Märkningar: L, M, G, V,Vs
Klimatavtrycket för en portion (400 g soppa): 0,4 kg CO2-ekv.
Koldioxidekvivalent (CO2-ekv) är den sammanräknade klimatuppvärmande inverkan av olika klimatgaser under 100 års tid.
OBS. Havregrädde innehåller gluten under 100mg/kg, vilket lämpar sig för största delen av celiakikerna.
Kalltillredning
Sila och skölj linserna och låt dem rinna av. Lägg alla ingredienser förutom havregrädden i en GN-form, och bered i ugn med ångfunktionen under lock. Rör om rätten emellanåt. Tillsätt havregrädden då rättens temperatur uppnått + 80oC, och fortsätt grädda en stund till. Smaka av rätten.
TIPS! Använd färsk zucchini då den är i säsong.
Vid kalltillredning bör matens temperatur före upphettningen hela tiden hållas under +6 oC.
Tusby kommuns mattjänst utvecklade recepten för kalltillredning, utgående från recepten som togs fram inom kampanjen Klimatsmart vegemat.