Ingredienser
-
3 l Vatten
-
1600 g Blandade bönorkonserverade
-
1200 g Potatistärningarkokta
-
1000 g Tomatkross
-
800 g Blandade rotsaker i strimlor
-
800 g Majs
-
50 g Rypsolja
-
40 g Grönsaksbuljongpulver
-
40 g Socker
-
30 g Vitlökskross
-
6 g Spiskummin
-
6 g Krossad svartpeppar
-
3 g Torkad oregano
-
6 g Joderat salt
-
40 g Persiljafryst
Tillredning
Portionsstorlek: ca. 400 gram
Totalmängd med receptet för 20 portioner: 7,95 kg
Vegansk
Allergener: Inga allergener
Märkningar: VEG, M, G, VS
Klimatavtycket för en portion (400 g): 0,3 kg CO2-ekv.
Koldioxidekvivalent (CO2-ekv) är den sammanräknade klimatuppvärmande inverkan av olika klimatgaser under 100 års tid.
Kalltillredning
Skölj bönorna och låt dem rinna av. Mät upp alla ingredienser förutom persiljan i en GN-form. Tillred i ugn med ångfunktion under lock. Rör om emellanåt. Fortsätt gräddningen tills rättens temperatur är +80oC.Tillsätt persiljan och smaka av.
OBS! Rätten lyckas bäst om man tillsätter vätskan i soppan så sent som möjligt.
Vid kalltillredning bör matens temperatur före upphettningen hela tiden hållas under +6 oC.
Tusby kommuns mattjänst utvecklade recepten för kalltillredning, utgående från recepten som togs fram inom kampanjen Klimatsmart vegemat.