Ingredienser
-
3.2 l Vatten
-
1600 g Potatis-lökblandningfryst
-
1600 g Vita bönorkonserverade
-
600 g Batattärningarfryst
-
600 g Morotstärningarfryst
-
50 g Grönsaksbuljongpulver
-
30 g Vitlökskross
-
4 g Krossad svartpeppar
-
1 g Torkad timjan
-
12 g Joderat salt
-
6 dl Havregrädde
Tillredning
Portionsstorlek: 375 gram
Totalmängd med receptet för 20 portioner: 7,5 kg
Vegansk
Allergener: gluten
Märkningar: VEG, M,VS
OBS. Havregrädde innehåller gluten under 100 mg/kg, vilket lämpar sig för största delen av celiakikerna.
Klimatavtrycket för en portion (soppa 375 g): 0,2 kg CO2-ekv.
Koldioxidekvivalent (CO2-ekv) är den sammanräknade klimatuppvärmande inverkan av olika klimatgaser under 100 års tid.
Kalltillredning
Skölj bönorna och låt dem rinna av. Mät färdigt upp alla andra ingredienser förutom havregrädden i en GN-form. Grädda under lock i ugn med ångfunktion. Fortsatt gräddningen tills matens temperatur är +80oC. Mosa soppan och tillsätt havregrädden och värm ännu en stund. Smaka av soppan.
OBS! Bäst resultat får man genom att tillsätta vätskan i ett så sent skede som möjligt.
Vid kalltillredning bör matens temperatur före upphettningen hela tiden hållas under +6 oC.
Tusby kommuns mattjänst utvecklade recepten för kalltillredning, utgående från recepten som togs fram inom kampanjen Klimatsmart vegemat.