Ingredienser
-
1.1 l Vatten
-
20 g Kallsvällande stärkelse
-
500 g Tomatkross
-
225 g Osötat jordnötssmör
-
50 g Rypsolja
-
50 g Ingefärspasta
-
40 g Grönsaksbuljongpulver
-
20 g Vitlökskross
-
20 g Citronsaft
-
4 g Paprikapulver
-
4 g Krossad svartpeppar
-
10 g Joderat salt
-
1500 g Stora rotsakskuberfrozen
-
1000 g Svartögda bönorcanned
-
200 g Löktärningar
Tillredning
Portionsstorlek: 200 gram
Totalmängd med receptet för 20 portioner: 4,0 kg
Vegansk
Allergener: Jordnöt
Märningar: VEG, M, G, VS , A (jordnöt)
Klimatavtrycket för en portion (sås 200 g och korngryn 195 g): 0,3 kg CO2-ekv.
Koldioxidekvivalent (CO2-ekv) är den sammanräknade klimatuppvärmande inverkan av olika klimatgaser under 100 års tid.
Kalltillredning
Temperera frysprodukterna över natten i kylen. Skölj bönorna och låt dem rinna av. Blanda stärkelsen i vattnet under kraftig vispning. Tillsätt tomatkross, jordnötssmör och kryddor. Tillsätt bönorna, lök- och rotsakstärningarna i såsen och blanda om. Koka i en kastrull på mild värme, eller i ugn med kombifunktion i 140oC (50% ånga) under lock. Rör om emellanåt. Fortsätt gräddningen tills matens inre temperatur är +80oC.
Servera med korngryn.
Vid kalltillredning bör matens temperatur före upphettningen hela tiden hållas under +6 oC.
Tusby kommuns mattjänst utvecklade recepten för kalltillredning, utgående från recepten som togs fram inom kampanjen Klimatsmart vegemat.