Ingredienser
-
2 l vatten
-
1000 g tomatkross
-
100 g tomatpuré
-
500 g kokosmjölk
-
800 g röda linsertorkad
-
1000 g batattärningarfryst
-
200 g löktärningar
-
50 g rypsolja
-
40 g grönsaksbuljongpulver (fri från gluten och selleri)
-
30 g vitlökskross
-
30 g ingefärspasta
-
5 g spiskummin
-
2 g malen ingefära
-
2 g malen kanel
-
2 g muskotnöt
-
14 g joderat salt
Tillredning
Portionsstorlek: 245 gram
Totalmängd med receptet för 20 portioner: 4,900 kg
Vegansk
Allergener: Inga allergener
Märkningar: L, M, G, V, Vs
Klimatavtrycket för en portion (gryta 245 g och korngryn 195 g): 0,3 kg CO2-ekv.
Koldioxidekvivalent (CO2-ekv) är den sammanräknade klimatuppvärmande inverkan av olika klimatgaser under 100 års tid.
Kalltillredning
Skölj linserna och låt dem rinna av. Mät upp alla ingredienser färdigt. Blanda ihop vatten, tomatkross, tomatpuré och kokosmjölk. Tillsätt batattärningar, linser, löktärningar, rypsolja och kryddor i vätskan och blanda om. Grädda i ugn med kombifunktion i 140oC (50% ånga), tills linserna är färdiga.
Servera med närodlade matkorn.
Vid kalltillredning bör matens temperatur före upphettningen hela tiden hållas under +6 oC.
Tusby kommuns mattjänst utvecklade recepten för kalltillredning, utgående från recepten som togs fram inom kampanjen Klimatsmart vegemat.