Ingredienser
-
2400 g Gröna konserverade linser
-
2 l Vatten
-
1 l Äppelsaft
-
1000 g Tomatkross
-
600 g Morotstärningarfrozen
-
300 g Löktärningar
-
100 g Tomatpuré
-
60 g Rypsolja
-
60 g Grönsaksbuljongpulver
-
40 g Citronsaft
-
30 g Vitlökskross
-
4 g Torkad timjan
-
3 g Lagerblad
-
3 g Krossad svartpeppar
-
14 g Joderat salt
-
Aioli
-
250 g Osockrad sojayogurt
-
150 g Vegansk majonnäs
-
5 g Vitlökskross
Tillredning
Portionsstorlek: 350 gram
Totalmängd med receptet för 20 portioner: 7,0 kg
Vegansk
Allergener: Ej allergener
Märkningar: VEG, M, G, VS
OBS! Näringsvärdena för det här receptet gäller endast soppan. Näringsvärdena för aioli finns i det här receptet.
Klimatavtrycket för en portion (350 g soppa och 20 g aioli): 0,3 kg CO2 ekv.
Koldioxidekvivalent (CO2-ekv) är den sammanräknade klimatuppvärmande inverkan av olika klimatgaser under 100 års tid.
Kalltillredning
Skölj linserna och låt dem rinna av. Mät upp alla ingredienser i en GN- form och grädda rätten i ugn med ångfunktion. Använd lock, blanda om emellanåt och fortsätt gräddningen tills rätten uppnått +80oC temperatur. Smaka av soppan.
Blanda ihop ingredienserna till aiolin. Servera med tomatlinssoppan.
Vid kalltillredning bör matens temperatur före upphettningen hela tiden hållas under +6 oC.
Tusby kommuns mattjänst utvecklade recepten för kalltillredning, utgående från recepten som togs fram inom kampanjen Klimatsmart vegemat.