Ingredienser
-
1000 g gröna konserverade linser
-
2 l havregrädde 15% glutenfri
-
30 g kallsvällande stärkelse
-
150 g tomatkross
-
50 g grönsaksbuljongpulver
-
6 g torkad rosmarin
-
4 g paprikapulver
-
16 g joderat salt
-
500 g palsternacka i strimlorfryst
-
3500 g potatis-lökblandningfryst
-
30 g vitlökskross
Tillredning
Portionsstorlek: 330 gram
Totalmängd med receptet för 20 portioner: 6,600 kg
Vegansk
Allergener: Gluten
Märkningar: VEG, M, VS
OBS! Havregrädde innehåller gluten under 100 mg/kg, vilket lämpar sig för de flesta celiakikerna.
Klimatavtrycket för en portion (330 g): 0,4 kg CO2-ekv.
Koldioxidekvivalent (CO2-ekv) är den sammanräknade klimatuppvärmande inverkan av olika klimatgaser under 100 års tid.
Kalltillredning
Mät färdigt upp alla ingredienserna. Skölj linserna och låt dem rinna av. Om du använder frysvaror, temperera dem i kylen över natten. Blanda stärkelsen i havregrädden genom kraftig vispning. Tillsätt tomatpuré och kryddor. Tillsätt de övriga ingredienserna i såsen och blanda om. Häll blandningen i en GN-fom. Grädda med kombifunktion (50% ånga) i 160oC i 50-60 minuter, eller tills rättens temperatur är över +80oC.
Vid kalltillredning bör matens temperatur före upphettningen hela tiden hållas under +6 oC.
Tusby kommuns mattjänst utvecklade recepten för kalltillredning, utgående från recepten som togs fram inom kampanjen Klimatsmart vegemat.