Ingredienser
-
2400 g gröna konserverade linser
-
2 l vatten
-
1 l äppelsaft
-
1000 g tomatkross
-
600 g morotstärningarfrozen
-
300 g löktärningar
-
100 g tomatpuré
-
60 g rypsolja
-
60 g grönsaksbuljongpulver (fri från gluten och selleri)
-
40 g osötad citronsaft
-
30 g vitlökskross
-
4 g torkad timjan
-
3 g lagerblad
-
3 g krossad svartpeppar
-
14 g joderat salt
-
Aioli
-
250 g osockrad sojayoghurt
-
150 g vegansk majonnäs
-
5 g vitlökskross
Tillredning
Portionsstorlek: 350 gram
Totalmängd med receptet för 20 portioner: 7,000 kg
Vegansk
Allergener (soppan): inga allergener
Märkningar (soppan): L, M, G, V, Vs
OBS! Näringsvärdena för det här receptet gäller endast soppan. Näringsvärdena för aioli finns i det här receptet.
Klimatavtrycket för en portion (350 g soppa och 20 g aioli): 0,3 kg CO2 ekv.
Koldioxidekvivalent (CO2-ekv) är den sammanräknade klimatuppvärmande inverkan av olika klimatgaser under 100 års tid.
Kalltillredning
Skölj linserna och låt dem rinna av. Mät upp alla ingredienser i en GN- form och grädda rätten i ugn med ångfunktion. Använd lock, blanda om emellanåt och fortsätt gräddningen tills rätten uppnått +80oC temperatur. Smaka av soppan.
Blanda ihop ingredienserna till aiolin. Servera med tomatlinssoppan.
Vid kalltillredning bör matens temperatur före upphettningen hela tiden hållas under +6 oC.
Tusby kommuns mattjänst utvecklade recepten för kalltillredning, utgående från recepten som togs fram inom kampanjen Klimatsmart vegemat.