Ingredienser
-
2 l vatten
-
80 g cold-water soluble starch
-
50 g rypsolja
-
100 g tomatpuré
-
40 g dijonsenap
-
40 g vitlökskross
-
40 g grönsaksbuljongpulver (fri från gluten och selleri)
-
10 g socker
-
8 g paprikapulver
-
5 g krossad svartpeppar
-
2 g torkad timjan
-
1 g lagerblad
-
1000 g pulled havre
-
400 g champinjonerkonserverade
-
150 g kryddgurka i tärningar
-
300 g löktärningar
-
3 dl havregrädde 15% glutenfri
Tillredning
Portionsstorlek: 200 gram
Totalmängd med recept om 20 portioner: 4,000 kg.
Vegansk
Allergener: ärt, senap
Märkningar: L, M, G, V, Vs, A
Klimatavtrycket för en för portion (200 g sås och 250 g potatismos): 0,2 kg CO2-ekv
Koldioxidekvivalent (CO2-ekv) är den sammanräknade klimatuppvärmande inverkan av olika klimatgaser under 100 års tid.
Kalltillredning
Låt champinjonerna rinna av, skiva dem. Blanda stärkelsen i vattnet under kraftig vispning. Tillsätt olja, tomatpuré och kryddor. Tillsätt pulled havre, champinjoner, gurk- och löktärningar i såsen och blanda om. Koka i en kastrull på svag värme, eller grädda i ugn med kombifunktionen i 140oC (50% ånga) under lock. Rör om emellanåt. Fortsätt grädda tills rättens temperatur är +80C. Tillsätt havregrädde och fortsätt grädda tills serveringstemperaturen (+80oC) uppnås. Smaka av rätten.
Servera med kokt potatis eller potatismos.