Ingredienser
-
1000 g Havregrädde
-
800 g Osötad sojadryck
-
60 g Kallsvällande stärkelse
-
30 g Vitlökskross
-
40 g Grönsaksbuljongpulver
-
6 g Paprikapulver
-
4 g Torkad timjan
-
4 g Krossad svartpeppar
-
10 g Joderat salt
-
200 g Vegansk riven ost
-
2000 g Rödbetsstrimlorfryst
-
2000 g Potatis-lökblandningfryst
-
500 g BaljhavreNyhtökaura, naturell
-
400 g Vita bönorkonserverade
Tillredning
Portionsstorlek: 300 gram
Totalmängd med receptet för 20 portioner: 6,0 kg
Vegansk
Allergener: gluten,soja
Märkningar: VEG, M, SO, VS
OBS! Havregrädde innehåller gluten mindre än 100 mg/kg, vilket lämpar sig för de flesta celiakikerna.
Klimatavtrycket för en portion (frestelse 300 gram): 0,3 kg CO2-ekv.
Koldioxidekvivalent (CO2-ekv) är den sammanräknade klimatuppvärmande inverkan av olika klimatgaser under 100 års tid.
Kalltillredning
Mät upp alla ingredienserna färdigt. Skölj bönorna och låt dem rinna av. Om du använder frysvaror, tempera dem över natten i kylen. Blanda sojadrycken med havregrädden. Tillsätt stärkelsen i vätskan genom att vispa kraftigt. Tillsätt kryddor och riven vegansk ost. Sätt till rödbetsstrimlor, potatis-lökblandning, baljhavre och vita bönor i blandningen. Häll blandningen i en smord form (1/1 GN 65). Grädda med kombifunktion (50% ånga) i 160oC, tills rättens inre temperatur uppnår +80oC.
Vid kalltillredning bör matens temperatur före upphettningen hela tiden hållas under +6 oC.
Tusby kommuns mattjänst utvecklade recepten för kalltillredning, utgående från recepten som togs fram inom kampanjen Klimatsmart vegemat.