Ingredienser
-
4 l vatten
-
3000 g morotsskivorfryst
-
1000 g potatis-lökblandningfryst
-
400 g osötat jordnötssmör
-
40 g grönsaksbuljongpulver (fri från gluten och selleri)
-
30 g vitlökskross
-
30 g ingefärspasta
-
2 g krossad svartpeppar
-
15 g joderat salt
-
2.5 dl havregrädde 15% glutenfri
-
300 g solrosfrön
Tillredning
Portionsstorlek: 400 gram
Totalmängd med receptet för 20 portioner: 8,000 kg
Vegansk
Allergener: jordnöt
Märkningar: L, M, G, V, Vs, Pä
OBS! Havregrädde innehåller gluten under 100 mg/kg, vilket lämpar sig för största delen av celiakikerna.
Klimatavtrycket för en portion (400 g soppa): 0,2 CO2-ekv.
Koldioxidekvivalent (CO2-ekv) är den sammanräknade klimatuppvärmande inverkan av olika klimatgaser under 100 års tid.
Kalltillredning
Mät upp alla ingredienser förutom havregrädde i en GN-form och grädda i ugn med ångfunktion. Använd lock på formen. Blanda om emellanåt. Fortsätt grädda tills rättens inre temperatur är +800C. Tillsätt havregrädde och fortsätt värma tills serveringstemperaturen +80oC uppnås. Rosta solrosfröna i 165o C i ca. 10 minuter. Servera som tillägg till soppan.
Vid kalltillredning bör matens temperatur före upphettningen hela tiden hållas under +6 oC.
Tusby kommuns mattjänst utvecklade recepten för kalltillredning, utgående från recepten som togs fram inom kampanjen Klimatsmart vegemat.