Ingredienser
-
1600 g gröna konserverade linser
-
2 l vatten
-
1 l havregrädde 15% glutenfri
-
3000 g tomatkross
-
40 g grönsaksbuljongpulver (fri från gluten och selleri)
-
30 g socker
-
20 g vitlökskross
-
6 g torkad basilika
-
6 g krossad svartpeppar
-
12 g joderat salt
-
800 g fullkornslasagnette
-
500 g blandade rotsaker i strimlor
-
300 g soltorkad tomat i strimlor
-
200 g vegansk riven ost
Tillredning
Portionsstorlek: 400 gram
Totalmängd med receptet för 20 portioner: 8,000 kg
Vegansk
Allergener: gluten, vete
Märkningar: L, M, V, Vs, A
Klimatavtrycket för en portion (lasagnette 400 g): 0,4 kg CO2-ekv
Koldioxidekvivalent (CO2-ekv) är den sammanräknade klimatuppvärmande inverkan av olika klimatgaser under 100 års tid.
Kalltillredning
Temperera de djupfrysta rotsaksstrimlorna över natten i kylen. Mät upp alla ingredienser färdigt. Skölj linserna och låt dem rinna av. Blanda ihop vatten, havregrädde, tomatkross och kryddor. Tillsätt rotsaker, linser, soltorkad tomat och torr lasagnette i såsen. Blanda om och häll i en GN form. Strö över riven vegansk ost på ytan. Grädda med kombifunktion (50% ånga) i 140o C, tills rättens temperatur uppnår +80oC.
Vid kalltillredning bör matens temperatur före upphettningen hela tiden hållas under +6 oC.
Tusby kommuns mattjänst utvecklade recepten för kalltillredning, utgående från recepten som togs fram inom kampanjen Klimatsmart vegemat.