Ingredienser
- 
                                          3 l vatten
- 
                                          1600 g blandade bönorkonserverade
- 
                                          1200 g potatistärningarkokta
- 
                                          1000 g tomatkross
- 
                                          800 g blandade rotsaker i strimlor
- 
                                          800 g majs
- 
                                          50 g rypsolja
- 
                                          40 g grönsaksbuljongpulver (fri från gluten och selleri)
- 
                                          40 g socker
- 
                                          30 g vitlökskross
- 
                                          6 g spiskummin
- 
                                          6 g krossad svartpeppar
- 
                                          3 g torkad oregano
- 
                                          6 g joderat salt
- 
                                          40 g persiljafryst
Tillredning
Portionsstorlek: ca. 400 gram
Totalmängd med receptet för 20 portioner: 7,950 kg
Vegansk
Allergener: Inga allergener
Märkningar: L, M, G, V, Vs 
Klimatavtycket för en portion (400 g): 0,3 kg CO2-ekv.
Koldioxidekvivalent (CO2-ekv) är den sammanräknade klimatuppvärmande inverkan av olika klimatgaser under 100 års tid.
Kalltillredning
Skölj bönorna och låt dem rinna av. Mät upp alla ingredienser förutom persiljan i en GN-form. Tillred i ugn med ångfunktion under lock. Rör om emellanåt. Fortsätt gräddningen tills rättens temperatur är +80oC.Tillsätt persiljan och smaka av.
OBS! Rätten lyckas bäst om man tillsätter vätskan i soppan så sent som möjligt.
Vid kalltillredning bör matens temperatur före upphettningen hela tiden hållas under +6 oC.
Tusby kommuns mattjänst utvecklade recepten för kalltillredning, utgående från recepten som togs fram inom kampanjen Klimatsmart vegemat.


 
                 
                


