Ingredienser
-
6 dl vatten
-
1200 g tomatkross
-
50 g tomatpuré
-
5 dl havregrädde 15% glutenfri
-
1200 g kikärter
-
1000 g stora rotsakskuber
-
200 g löktärningar
-
200 g aprikoskross
-
50 g rypsolja
-
30 g vitlökskross
-
20 g socker
-
15 g persilja
-
4 g spiskummin
-
4 g krossad svartpeppar
-
2 g malen kanel
-
2 g kardemumma
-
2 g malen ingefära
-
10 g joderat salt
Tillredning
Portionsstorlek: 230 gram
Totalmängd med receptet för 20 portioner: 4,600 kg
Vegansk
Allergener: inga allergener
Märkningar: L, M, G, V, Vs
Klimatavtrycket för en portion (gryta 230 g och fullkornscouscous 130 g): 0,3 kg CO2-ekv.
Koldioxidekvivalent (CO2-ekv) är den sammanräknade klimatuppvärmande inverkan av olika klimatgaser under 100 års tid.
Kalltillredning
Mät upp alla ingredienser färdigt. Om du använder frysprodukter, temperera dem i kylen över natten. Skölj kikärterna och låt dem rinna av. Blanda ihop vatten, tomatkross, tomatpuré och havregrädde. Tillsätt kikärter, rotsakstärningar, löktärningar, aprikoskross, rypsolja och kryddor i såsen. Grädda i ugn med kombifunktion i 140oC (50% ånga). Rör om ibland. Fortsatt grädda tills matens inre temperatur är över +80oC.
Servera med fullkornscouscous.
Vid kalltillredning bör matens temperatur före upphettningen hela tiden hållas under +6 oC.
Tusby kommuns mattjänst utvecklade recepten för kalltillredning, utgående från recepten som togs fram inom kampanjen Klimatsmart vegemat.