Chili con bönor

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredienser

Justera antalet portioner:
100 g kallsvällande stärkelse
1.2 l vatten
40 g grönsaksbuljongpulver (fri från gluten och selleri)
30 g vitlökskross
20 g kakaopulver osockrad
40 g rödvinsvinäger
40 g socker
8 g spiskummin
3 g malen kanel
3 g krossad svartpeppar
16 g joderat salt
2000 g tomatkross
50 g rypsolja
200 g löktärningar
600 g morotsskivor
600 g kidneybönor konserverade
600 g sojakross kokt
200 g majs fryst

Näringsvärden

352,33 kJ / 84,21 kcal
Energi
1,78 g
Fett
0,28 g
Mättat fett
11,58 g
Kolhydrater
2,94 g
Kostfiber
3,74 g
Protein
0,77 g
Salt
Skriv ut

Chili con bönor

Ingredienser

Tillredning

Portionsstorlek: ca. 260 gram
Totalmängd med recept för 20 portioner: 5,150 kg

Vegansk

Allergener: Soja
Märkningar: L, M, G, V, So, Vs

Klimatavtrycket för en portion (260 g sås och 195 g korngryn): 0,3 kg CO2-ekv.

Koldioxidekvivalent (CO2-ekv) är den sammanräknade klimatuppvärmande inverkan av olika klimatgaser under 100 års tid.

Kalltillredning

Mät färdigt upp alla ingredienser. Om du använder frysprodukter, temperera dem över natten i kylen. Skölj bönorna och låt dem rinna av. Blanda stärkelsen i kallt vatten under kraftig vispning. Tillsätt grönsaksbuljongpulver, kryddor och tomatkross. Blanda löktärningar, morotsskivor, kidneybönor, sojakross och majs i såsen. Grädda i ugn med kombinställning (50% ånga) i 140oC under lock. Rör om emellanåt och fortsätt grädda tills rättens temperatur är över +80oC.

Servera med närproducerat matkorn.

Vid kalltillredning bör matens temperatur före upphettningen hela tiden hållas under +6 oC.


Tusby kommuns mattjänst utvecklade recepten för kalltillredning, utgående från recepten som togs fram inom kampanjen Klimatsmart vegemat.

tofu-currykeitto
edellinen
Tofu-currysoppa
seuraava
Äppel- och lingonkompott
tofu-currykeitto
edellinen
Tofu-currysoppa
seuraava
Äppel- och lingonkompott