Ingredienser
-
2000 g tomatkross
-
1.2 l vatten
-
1000 g Tarhurin papu -bondbönskross mörk (färsk)
-
400 g blandade rotsaker i strimlorfryst
-
100 g tomatpuré
-
50 g rypsolja
-
40 g grönsaksbuljongpulver (fri från gluten och selleri)
-
40 g vitlökskross
-
30 g rödvinsvinäger
-
25 g socker
-
6 g paprikapulver
-
4 g krossad svartpeppar
-
4 g örtblandningtorkad
-
4 g joderat salt
Tillredning
Portionsstorlek: 220 gram
Totalmängd med receptet för 20 portioner: 4,400 kg
Vegansk
Allergener (såsen ): Inga allergener
Märkningar (såsen): L, M, G, V, Vs
Klimatavtrycket för en portion (sås 220 g, spagetti 170 g och vegansk riven ost 20 g): 0,3 kg CO2-ekv.
Koldioxidekvivalent (CO2-ekv) är den sammanräknade klimatuppvärmande inverkan av olika klimatgaser under 100 års tid.
Kalltillredning
Blanda ihop alla ingredienserna i en GN-form. Grädda i ugn med kombifunktion (50% ånga) i 140oC. Använd lock på formen, och rör om emellanåt. Grädda tills matens temperatur är över +80oC.
Servera med fullkornsspagetti och vegansk riven ost.
Vid kalltillredning bör matens temperatur före upphettningen hela tiden hållas under +6 oC.
Tusby kommuns mattjänst utvecklade recepten för kalltillredning, utgående från recepten som togs fram inom kampanjen Klimatsmart vegemat.