Ingredienser
-
2 l Vatten
-
80 g Cold-water soluble starch
-
50 g Rypsolja
-
100 g Tomatpuré
-
40 g Dijonsenap
-
40 g Vitlökskross
-
40 g Grönsaksbuljongpulver
-
10 g Socker
-
8 g Paprikapulver
-
5 g Krossad svartpeppar
-
2 g Torkad timjan
-
1 g Lagerblad
-
1000 g Baljhavre
-
400 g Champinjonerkonserverade
-
150 g Kryddgurka i tärningar
-
300 g Löktärningar
-
3 dl Havregrädde
Tillredning
Portionsstorlek: 200 gram
Totalmängd med recept om 20 portioner: 4,00 kg.
Vegansk
Allergener: gluten, senap
Märkningar: VEG, M, VS, A (senap)
Klimatavtrycket för en för portion (200 g sås och 240 g potatismos): 0,2 kg CO2-ekv
Koldioxidekvivalent (CO2-ekv) är den sammanräknade klimatuppvärmande inverkan av olika klimatgaser under 100 års tid.
Kalltillredning
Låt champinjonerna rinna av, skiva dem. Blanda stärkelsen i vattnet under kraftig vispning. Tillsätt olja, tomatpuré och kryddor. Tillsätt baljhavre, champinjoner, gurk- och löktärningar i såsen och blanda om. Koka i en kastrull på svag värme, eller grädda i ugn med kombifunktionen i 140oC (50% ånga) under lock. Rör om emellanåt. Fortsätt grädda tills rättens temperatur är +80C. Tillsätt havregrädde och fortsätt grädda tills serveringstemperaturen (+80oC) uppnås. Smaka av rätten.
Servera med kokt potatis eller potatismos.