Ingredienser
-
100 g kallsvällande stärkelse
-
1.2 l vatten
-
40 g grönsaksbuljongpulver (fri från gluten och selleri)
-
30 g vitlökskross
-
20 g kakaopulverosockrad
-
40 g rödvinsvinäger
-
40 g socker
-
8 g spiskummin
-
3 g malen kanel
-
3 g krossad svartpeppar
-
16 g joderat salt
-
2000 g tomatkross
-
50 g rypsolja
-
200 g löktärningar
-
600 g morotsskivor
-
600 g kidneybönorkonserverade
-
600 g sojakrosskokt
-
200 g majsfryst
Tillredning
Portionsstorlek: ca. 260 gram
Totalmängd med recept för 20 portioner: 5,150 kg
Vegansk
Allergener: Soja
Märkningar: L, M, G, V, So, Vs
Klimatavtrycket för en portion (260 g sås och 195 g korngryn): 0,3 kg CO2-ekv.
Koldioxidekvivalent (CO2-ekv) är den sammanräknade klimatuppvärmande inverkan av olika klimatgaser under 100 års tid.
Kalltillredning
Mät färdigt upp alla ingredienser. Om du använder frysprodukter, temperera dem över natten i kylen. Skölj bönorna och låt dem rinna av. Blanda stärkelsen i kallt vatten under kraftig vispning. Tillsätt grönsaksbuljongpulver, kryddor och tomatkross. Blanda löktärningar, morotsskivor, kidneybönor, sojakross och majs i såsen. Grädda i ugn med kombinställning (50% ånga) i 140oC under lock. Rör om emellanåt och fortsätt grädda tills rättens temperatur är över +80oC.
Servera med närproducerat matkorn.
Vid kalltillredning bör matens temperatur före upphettningen hela tiden hållas under +6 oC.
Tusby kommuns mattjänst utvecklade recepten för kalltillredning, utgående från recepten som togs fram inom kampanjen Klimatsmart vegemat.