Ingredienser
-
1150 kallrökt tofuJalotofu
-
30 g kallsvällande stärkelse
-
4 dl havredryck glutenfri
-
1.6 l havregrädde 15% glutenfri
-
50 g grönsaksbuljongpulver (fri från gluten och selleri)
-
3 g torkad timjan
-
6 g krossad svartpeppar
-
6 g paprikapulver
-
16 g joderat salt
-
4000 g potatis-lökblandningfrozen
-
40 g dijonsenap
-
20 g vitlökskross
Tillredning
Portionsstorlek: 300 gram
Totalmängd med receptet för 20 portioner: 6,000 kg
Vegansk
Allergener: soja, senap
Märkningar: L, M, G, V, So, Vs, A
Klimatavtrycket för en portion (frestelse 300 g): 0,4 kg CO2-ekv.
Koldioxidekvivalent (CO2-ekv) är den sammanräknade klimatuppvärmande inverkan av olika klimatgaser under 100 års tid.
Kalltillredning
Mät färdigt upp alla ingredienserna. Skär tofun i kuber. Om du använder dig av frysprodukter, temperera dem över natten i kylen. Blanda stärkelsen i havredrycken under kraftig vispning. Tillsätt havregrädde och kryddor. Blanda potatis-lökblandningen och tofutärningarna med havregräddsåsen. Rör om blandningen och häll den i en GN-form. Grädda i ugn med kombifunktion (50% ånga) i 160oC tills rättens inre temperatur är +80oC.
TIPS! Man kan ersätta röktofun med marinerad eller naturell Jalotofu om man vill ha en mildare smak på frestelsen.
Vid kalltillredning bör matens temperatur före upphettningen hela tiden hållas under +6 oC.
Tusby kommuns mattjänst utvecklade recepten för kalltillredning, utgående från recepten som togs fram inom kampanjen Klimatsmart vegemat.