Ingredienser
-
1000 g havregrädde 15% glutenfri
-
800 g osötad sojadryck
-
60 g kallsvällande stärkelse
-
30 g vitlökskross
-
40 g grönsaksbuljongpulver (fri från gluten och selleri)
-
6 g paprikapulver
-
4 g torkad timjan
-
4 g krossad svartpeppar
-
10 g joderat salt
-
200 g vegansk riven ost
-
2000 g rödbetsstrimlorfryst
-
2000 g potatis-lökblandningfryst
-
500 g pulled havreNyhtökaura, naturell
-
400 g vita bönorkonserverade
Tillredning
Portionsstorlek: 300 gram
Totalmängd med receptet för 20 portioner: 6,000 kg
Vegansk
Allergener: soja, ärt
Märkningar: L, M, G, V, So, Vs, A
Klimatavtrycket för en portion (frestelse 300 gram): 0,3 kg CO2-ekv.
Koldioxidekvivalent (CO2-ekv) är den sammanräknade klimatuppvärmande inverkan av olika klimatgaser under 100 års tid.
Kalltillredning
Mät upp alla ingredienserna färdigt. Skölj bönorna och låt dem rinna av. Om du använder frysvaror, tempera dem över natten i kylen. Blanda sojadrycken med havregrädden. Tillsätt stärkelsen i vätskan genom att vispa kraftigt. Tillsätt kryddor och riven vegansk ost. Sätt till rödbetsstrimlor, potatis-lökblandning, pulled havre och vita bönor i blandningen. Häll blandningen i en smord form (1/1 GN 65). Grädda med kombifunktion (50% ånga) i 160oC, tills rättens inre temperatur uppnår +80oC.
Vid kalltillredning bör matens temperatur före upphettningen hela tiden hållas under +6 oC.
Tusby kommuns mattjänst utvecklade recepten för kalltillredning, utgående från recepten som togs fram inom kampanjen Klimatsmart vegemat.