Ingredienser
-
133 g rypsolja
-
20 g curry-kryddblandning
-
7 g gurkmeja
-
445 g äppeltärningarfrysta
-
44 g grönsaksbuljongpulver (fri från gluten och selleri)
-
222 g Hernis safkasuikale -ärtproteinstrimlor
-
2,2 l vatten
-
44 g socker
-
4 g joderat salt
-
4 g malen vitpeppar
-
18 g lökpulver
-
9 g sojasås
-
60 g osötad citronsaft
-
4,5 dl vatten
-
75 g majsstärkelse
-
4,5 dl havregrädde 15% glutenfri
Tillredning
Portionsstorlek: 195 gram
Totalmängd receptet för 20 portioner: 3,900 kg
Vegansk
Allergener: soja, ärt
Märkningar: L, M, G, V, So, A
Klimatavtrycket för en portion (sås 195 g och korn/havre 195 g): 0,3 kg CO2-ekv.
Koldioxidekvivalent (CO2-ekv) betyder den sammanräknade klimatuppvärmande inverkan av olika klimatgaser under 100 års tid.
Tillredning
Hetta upp rypsoljan i en gryta. Tillsätt currypulver, kurkuma och äppeltärningar. Fräs en stund.
Sänk värmen och tillsätt Hernis samt grönsaksbuljongpulver. Rör om ett tag och tillsätt vatten i små omgångar så att Hernisen hinner svälla upp och dra till sig smaker.
Tillsätt socker, salt, vitpeppar, lökpulver, sojasås och citronsaft. Hetta upp.
Mixa majsstärkelse och vatten till en slät blandning. Blanda den i såsen genom att röra om hela tiden.
Till slut blanda i havregrädde och hetta upp till serveringstemperatur. Servera med kokt korn eller havre.
Tips! Du kan även svälla upp Hernis i vatten (ca. 2,5 dl vatten/100 g Hernis) och tillsätta den i soppan först i slutet. Minska då vattenmängden du använt till uppsvällningen från vattenmängden i receptet.