Ingredienser
-
230 g löktärningarfrysta
-
94 g rypsolja
-
28 g paprikapulver
-
585 g morotstärningarfrysta
-
1165 g batattärningarfrysta
-
38 g grönsaksbuljongpulver (fri från gluten och selleri)
-
2 g krossad svartpeppar
-
5,2 l vatten
-
875 g röda linsertorkade
-
300 g tomatpuré
-
33 g osötad citronsaft
-
12 g joderat salt
-
15 g socker
-
2 g chilipulver
Tillredning
Portionsstorlek: 365 gram
Totalmängd receptet för 20 portioner: 7,300 kg
Vegansk
Allergener: inga allergener
Märkningar: L, M, G, V
Klimatavtrycket för en portion (365 g): 0,2 kg CO2-ekv.
Koldioxidekvivalent (CO2-ekv) betyder den sammanräknade klimatuppvärmande inverkan av olika klimatgaser under 100 års tid.
Tillredning
Hetta upp rypsoljan i en gryta och tillsätt paprikapulver och lök. Fräs en stund.
Tillsätt morot och batat i tärningar, grönsaksbuljongpulver, svartpeppar och vatten. Låt koka upp tills grönsakerna är mjuka.
Skölj de röda linserna. Tillsätt linserna och tomatpuré i grytan. Koka genom att röra om tills linserna är mjuka. Mosa och tillsätt vatten vid behov.
Tillsätt citronsaft. Till sist smaksätt med salt, socker och om så önskas, med chilipulver.
Tips! Du kan väl låta bli att mosa soppan, ifall det inte finns möjlighet till det. Alternativt kan du använda färdig morots- och batatmos till soppan. Då lönar det sig att koka linserna först och tillsätta mosen efter det.