Ingredienser
-
450 g löktärningarfrysta
-
200 g rypsolja
-
350 g sojakrosstorr
-
40 g grönsaksbuljongpulver (fri från gluten och selleri)
-
6 g osaltad köttfärskrydda
-
5 g osaltad grillkrydda
-
10 g paprikapulver
-
175 g tomatpuré
-
50 g sojasås
-
6 g joderat salt
-
2,5 l vatten
-
75 g halvgrovt vetemjöl
-
0,5 l vatten
Tillredning
Portionsstorlek: 200 gram
Totalmängd receptet för 20 portioner: 4,000 kg
Vegansk
Allergener: gluten, soja, vete
Märkningar: L, M, V, So, Vs, A
Klimatautrycket för en portion (brunsås 200 g och potatis 240 g): 0,3 kg CO2-ekv.
Koldioxidekvivalent (CO2-ekv) betyder den sammanräknade klimatuppvärmande inverkan av olika klimatgaser under 100 års tid.
Tillredning
Hetta upp rypsoljan i en gryta och fräs löken i olja.
Sänk värmen och tillsätt sojakross, torrkryddor, sojasås och tomatpuré. Blanda ihop en stund.
Tillsätt vatten i små omgångar och koka ett ögonblick.
Blanda vetemjöl och den andra vattenomgången till en redning och blanda ner den i såsen i en tunn stråle genom att röra om hela tiden . Låt koka upp genom att röra om i 5 minuter.
Servera med kokt potatis eller potatismos.
Tips! Du kan även tillsätta det torra sojakrosset i den färdiga såsen.